avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil - acord pãrãsire țarã
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil - acord pãrãsire țarã

Sunt divorțat și am un copil minor care a rămas la fosta soție.
Poate scoate copilul din țară fără acordul meu?
Menționez că la divorț ea a câștigat custodia copilului și eu am dreptul să-l vizitez .
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 08:43, 2 Decembrie 2012
Depinde când ați divorțat.
Dacă ați divorțat înainte de 1 oct. 2011, când era în vigoare Codul familiei, probabil că poate părăsi țara fără acordul D-voastră, deoarece atunci copilul era „încredințat” unuia dintre părinți, iar la frontieră cu acea hotărâre părintele căruia i-a fost încredințat minorul poate părăsi țara.

Dacă însă ați divorțat după 1 oct. 2011, deci după intrarea în vigoare a noului Cod civil, copilul nu se mai „încredințează” ci se stabilește odată cu divorțul „exercitarea autorității părintești” de către ambii părinți (de regulă) sau doar de către un părinte (ca exxcepție), chiar dacă domicilul minorului este stabilit la unul dintre părinți. Dacă exercitarea autorității părintești se face de către ambii părinți, conform hotărârii de divorț, este nevoie de acordul amândurora pentru ca minorul să părăsească țara.

Dacă ați divorțat înainte de 1 oct. 2011 puteți cere în instanță ca autoritatea părintească cu privire la minor să fie exercitată de ambii părinți. În acest fel, copilul nu va mai putea părăsi țara fără acordul D-voastră.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minorul poate parasi tara fara acordul celuilalt parinte??? red_poppy red_poppy Buna ziua! Sora mea a fost casatorita cu un cetatean strain, in timpul casatorie s-a bascut si un copil, iar dupa 1 an de la nasterea copilului au ... (vezi toată discuția)
Minor peste granita fara insotitori anycyk anycyk Buna ziua! M-ar interesa daca un minor cu varsta de peste 14 ani poate calatori peste granita fara a fi insotit de parinti si fara a avea o procura speciala? (vezi toată discuția)
Calatorie in moldova valentinabitca valentinabitca Am o mare problema.Dupa multe certusri cu sotul meu, in fine eo problema personala, nu-mi da procura s a plec in R.Moldova.Spune-ti-miva rog frumos daca pot ... (vezi toată discuția)