avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

ore suplimentare

Buna seara,lucrez intr-o primarie care are un compartiment de Politie Locala cu 6 agenti carora trebuie sa le tin evidenta concediilor.Din cauza numarului mic de agenti intr-o comuna cu 7000 locuitori si a evenimentelor dese la care acestia iau parte,au efectuat in anul 2012 aproximativ 120 de ore suplimentare de fiecare,care nu au fost platite si nici nu vor putea fi recuperate pana la sfarsitul anului.Ce se intampla cu aceste ore (de care a luat la cunostinta si primarul).Mentionez ca orele sunt efectuate din luna ianuarie 2012 si pana acum,mare parte din ele sunt in timpul fostului primar,iar actualul spune ca nu il intereseaza orele care nu sunt efectuate in mandatul sau.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 06:57, 3 Decembrie 2012
Orele suplimentare trebuiau recuperate in termen de 60 de zile de cand au fost prestate, in caz contrar trebuiau platite. Asa ca noul primar are partial dreptate.Daca exista documente care atesta existenta orelor suplimentare (care se fac la cererea angajatrului si cu consimtamantul angajatului) si angajatii va reclama, va trebui sa le platiti orele suplimentare.
Nu are importanta cine a condus institutia in care se desfasoara activitatea, drepturile angajatului se respecta indiferent de vointa directorului, primarului, etc.
Daca institutia dvs. nu plateste orele suplimentare efectuate de angajati, acestia pot da in termen de trei ani institutia in judecata la tribunalul muncii, si aceasta poate fi executata silit.
Primarul va trebui sa stie ce prevede Codul muncii, respectiv art. Art. 122 si 123.
Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Legea nr. 283 din 14 decembrie 2011privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2010 pentru completarea art. 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar

Art. 7 (1) În anul 2012, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare coco99 coco99 o societate privata sau bugetara cu cat ar trebui sa plateasca minim orele suplimentare si sau pot face diferente intre zilele normale si sambata si dumineca? (vezi toată discuția)
Munca nenormata lili2003stoica lili2003stoica exista legislatie in vigoare pentru sporul de 25% pentru munca nenormata? (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)