In primul rand, daca obtineti venituri din activitati independente aveti obligatia depunerii
Declaratiei 600, incepand cu data de 1 iulie.
Termenul de depunere al acesteia este:
- 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, pentru contribuabilii care sunt deja înfiinţaţi;
- în 15 zile de la data producerii evenimentului, pentru cei care se înfiinţează după 1 iulie 2012.
Pentru anul 2012, declaraţia se depune de către persoanele care se încadrează în una dintre urmatoarele categorii, începând cu 1 iulie 2012:
a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
b) membrii întreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activități economice;
d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidența contabilă în partidă simplă.
Persoanele nominalizate la categoriile de mai sus se prezinta la organul fiscal în vederea declararii veniturilor numai în situatia în care se încadreaza în una dintre aceste categorii, începând cu data de 1 iulie 2012. – DECI, CEI DEJA INFIINTATI, DACA INCASATI DUPA 01.07.2012 VENITURI INCADRATE LA LITERELE a)-c) ATUNCI DEPUNETI D 600 DUPA 01 IULIE 2012.
NU TREBUIE SA DEPUNA D 600:
- Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2117 = 741 lei)
- Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
- Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii
[ link extern ]
Venitul declarat nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat - 741 lei si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig - 10585 lei.
Cota de contributie datorata este 31,3%.
Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a declaratiei 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. In baza acestei declaratii organul fiscal emite decizia de impunere In care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata.