avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare diferentele apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare diferentele apa

suntem o familie de trei persoane(eu,sotul si copilul de 3 ani)si locuim iintr-o garsoniera ,intr-un bloc din sectorul 3 ,din luna iunie.Blocul are contor de bransament si toate apartamentele sunt contorizate la scara 1,unde locuim.Indexul contoarelor este citit de fiecare propietar in parte,pe propia raspundere si este predat pe un formular tip,lunar intre datele 1 si 5 ale lunii.Mentionez ca am citit si am predat indexurile de apa rece/calda conform acestor date.La prima intretinere,platita in luna iulie,totul a fost in regula,am fost 3 persoane la intretinere si am platit cat am consumat.In luna august am observat ca eram trecute 2 persoane,in loc de 3 si la consumul de apa calda erau calculati 3 mc in plus.(respectiv 42.25 ron )Consumul este constant la noi in apartament, respectiv 4 mc de apa rece si 2 mc de apa calda.Cand i-am atras atentia administratorului,acesta a explicat ca posibil dna. contabila sa fi gresit si am inchis ochii,am achitat asa cotele de intretinere.Luna urmatoare totul bine calculat din nou,nr. de persoane,consum real.Acum este afisata intretinere pe luna octombrie,unde iar suntem trecute 2 persoane si la apa calda iar suntem incarcati cu 3 mc.Cand am cerut lamuriri administratorului, acesta mi-a spus ca are o diferenta foarte mare de acoperit,nu stie sa imi spuna cat exact,in jur de 30 si ceva de mc, si ca sa nu aplice legea pausalitatii,a pus si el pe ici pe colo cativa mc.La doua apartamente din bloc nu s-au predat indexurile de apa si sunt puse la plata la consumul de apa calda cu suma de 50 ron,desi sunt trei pers / apartament. Cum asa am intrebat eu?consum 2 mc,fac economie,si platesc mai mult decat dublu?Iar apartamentele cu 4 ,5 persoane,cum este cazul dansului,platesc aprox.acelasi consum ca si noi(50 ron).Cum s-a facut aceasta repartitie a diferentei de mc,dintre suma contoarelor si contorul de bransament?Am discutat cu vecina de langa mine,care a spus ca si ea are un mc cub in plus la plata(apartament de doua camere unde locuiesc doua persoane).Am facut o contestatie si am predat-o presedintelui,am primit raspuns"Metoda de calcul este urmatoarea:

-Consumul declarat pe propia raspundere este calculat la tariful care reiese din factura.
-diferenta se calculeaza conform art.42 din HG 400/2003 conform prevederii legii nr.199/200 modificata prin OG 78/2001 si HG 933/2004,aplicandu-se pretul mediu,de regula 3-4 mc de apa rece si 2-3 mc apa calda.Mentionez ca declararea consumului la ap.14 s-a facut in timp respectiv 4 mc apa rece si 2 mc apa calda.Analizand situatia financiara a chiriasilor care locuiesc la ap.14 cotele de intretinere s-au calculat la 2 persoane si nu la trei.Reglarea se va face in luna urmatoare,urmand a fi calculata si adaugata diferenta ce revine unei persoane din cheltuielile comune".

In primul rand,nu stiu in ce calitate a analizat domnul administrator situatia noastra financiara si dupa ce parametrii a ajuns la concluzia ca aceasta este precara.(nu avem un aspect neingrijit sau murdar,urat mirositor)Nu suntem propietari,insa nu avem nici calitatea de chiriasi.Propietarul apartamentului ne este un bun prieten si nu platim chirie sau vre-o suma de bani in schimbul faptului ca locuim in casa dansului.
Revenind la situatia neplacuta,as dori va rog , sa stiu cum de impart si se calculeaza diferenta de mc dintre suma contoarelor apartamentelor si valoarea citita pe contorul de bransament.Stiam ca daca de exemplu contorul de bransament arata 500 mc,se scade din aceasta suma indexurilor contoarelor de apartament, din ce ramane se extrag 10% care se distribuie catre apartamentele contorizate drept pierderi, iar restul catre necontorizati.Insa in cazul scarii 1 toate apartamentele sunt contorizate,de unde diferenta aceasta atat de mare de mc la apa calda?Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se imparte de fapt aceasta diferenta de mc ,dintre contorul de bransament si suma contoarelor apartamentelor contorizate(toate din bloc in acest caz).Tabelul de intretinere afisat arata clar ca aceasta repartizare s-a facut dupa ureche, nicidecum dupa nr.de persoane,sau dupa vre-un procent drept pierdere.
Ok. Dar cum spunea elga50 intrun alt post ca este posibil ca in pretul apei afisat sa fie trecute pierderile...dar din moment ce bagi pierderi in pret de ce mai pui consum?
In alta ordine de idei...sa zcem ca acest consum ar fi pe cota parte indiviza si nu pe persoana. Daca calculez si puteti calcula si dvs un consum mediu de apa calda ar fi de 2 mc de persoana. Acest consum il am si eu trecut si sunt trecut cu o persoana desi nu este locuit apartamentul. Apoi alte apartamente care la fel sunt nelocuite si au aceeasi suprafata au in schimb 4 mc de apa rece sau 1 mc de apa rece si nimic la calda. Eu am la calda 2mc si nimic pe rece.
De aici pot trage concluzia ca se calculeaza la nr de persoane.
Consumul este individualizat pe contoarele de masurat.
Asadar o familie poate consuma 15 mc, alta familie 5 mc. Evident ca cea cu 15 mc va plati mai multa pierdere decat familia cu consum de 5 mc.
Da elga50 inteleg.
Dar ce nu e logic, cum un apartament nelocuit are 4 mc trecuti la consum daca e nelocuit. Daca asta ar fi pierdere si sa zicem ca pierderea s-ar imparti la fiecare cat de cat egal, va dati seama care ar fi pierderea pe total?
Adica un bloc cu 60 de apartamente si sa pui la fiecare o pierdere de 2 mc asta ar insemna 120 mc pierdere... ceeeeea ce e enorm.
Iar partea cu cei care consum mai mult le pui mai multa pierdere nu mi se pare corect.
Mi s-ar parea corect ca pierderea sa fie afisata separat intr-o rubrica in tabel si sa fie impartita la toti in mod egal. Nu poti sa fii sigura ca pierderea se datoreaza celui care a consumat 15 mc sau celui care a consumat 5mc. Poate ca cel cu 5 mc a folosit vreo metoda de a "pacali" contorul.
In cazul meu, am facut o medie la apa calda consumata de persoana pe bloc si este undeva la 2 mc. Iar eu care nu am apartamentul locuit am consumat 2 mc... Cum? Nu stiu. Dar daca sunt pierdere, de ce se regasesc doar la mine.
In paralel, am cerut si unor prieteni sa imi spuna cata apa calda consuma ei pe luna. Iar media pe persoana a fost tot in jur de 2 mc.
Ar trebui luat in considerare faptul ca in apartamentele in care nu locuieste nimeni o anumita perioada , daca exista instalatia defecta si au loc scurgeri de apa cu robinetii stransi la maximum si la rezervorul wc-ului curge incontinuu un firicel de apa, la sfarsitul unei luni se poate acumula o cantitate destul de mare la ,,pierderi''.

S-a gandit cineva din asociatie sa verifice daca nu exista scurgeri in apartamentele in care nu locuieste nimeni?. Reducand la absurd demonstratia, daca in bloc ramane un singur apartament locuit, iar toate celelalte 100 au scurgeri si nu trebuie sa plateasca nimic, ce facem vindem apartamentul fraierului care a ramas pe acolo ?. Hai sa fim seriosi, daca suntem asociati la beneficii, la pierderi platesc numai unii ?.

Deci, se impune calculul pierderilor pe apartament.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Decembrie 2012
johnpescar, utilizator
suntem o familie de doi adulti (unu este plecat toata ziua,pana seara tarziu)si un copil de trei ani.Se consuma apa calda doar la dus,se face economie la bucatarie si am consum constant,pe ultimele 6 luni de 2 mc apa calda pentru toata familia , in fiecare luna.

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Facturare apa contoare verificate si neverificate metrologic belfegor belfegor La o scara de bloc o parte din proprietari au contoare noi sau verificate metrologic iar alta parte nu.Cum facturez apa potabila si pierderile de apa? (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)