avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tatal in concediul de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tatal in concediul de maternitate

Buna ziua, am si eu o intrebare si nu stiu cui sa ma adresez.Anul acesta am nascut si am intrat in concediul de crestere a copilului pentru o perioada de 2 ani si as vrea sa stiu daca dupa un an, pot face schimb cu sotul, adica sa intre el in concediu de crestere copil pentru anul urmator,iar eu sa ma intorc la servici.Daca stie cineva ceva, va rog mult sa-mi spuna si ce ar trebui facut sau macar daca stie cineva unde ar trebui exact sa ma adresez.Multumesc
Cel mai recent răspuns: florry_georgiana , utilizator 21:23, 4 Decembrie 2012
Conform OU nr. 148 din 3 noiembrie 2005, privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare,
Art 5, alin "(4) In cazul in care intervine decesul parintelui care indeplinea conditiile pentru a beneficia de drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, parintele supravietuitor are dreptul sa beneficieze, la cerere, de acestea, dupa cum urmeaza:
a) de drepturile parintelui decedat, in situatia in care nu indeplineste conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
b) de drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, daca indeplineste conditiile de acordare."

adica, se poate ca sotul sa beneficieze, numai in cazul decesului dumneavoastra

@florry_georg...:
NU puteti face schimb cu sotul, din pacate.
Dvs. vi se aplica OUG 111/2010 (nestere dupa 1 ianuarie 2011), conform caria nu se poate schimba optiunea facuta, nici intre varinatele de 1 an sau 2 ani, nici intre parinti.
Solutia asta rezulta expres din niste instructiuni de aplicare la OUG.111.
In cazul dvs., tatal va putea beneficia doar de concediu de 1 luna care va reduce corespunzator concediul dvs.

@conslier juridic Nastase: legea invocata de dvs. , OUG 148/2005, NU se aplica spetei de ai sus.
Pe langa vechi si usor macabru, raspunsul dvs. este si neadevarat, chiar raportat la legea veche - in baza legii vechi, parintii puteau schimba intre ei concediul oricand si de oricate ori ar fi vrut, daca fiecare dintre ei indeplinea, individual, conditiile legale.
Citatul dvs. se aplica in acel caz in care numai parintele decadat indeplinea conditiile de acordare de concediu, iar supravietitorul nu, si nu avea un drept propriu la concediu din cauza asta. Atunci parintele supravietuitor intra in drepturile defunctului.
sa inteleg ca inainte de 1 ianuarie 2011 se putea acest lucru si acum nu se mai poate, nu?auzisem eu ceva, dar nu stiam unde pot intreba, multumesc mult ptr rapunsuri
Care este data nasterii copilului?
data nasterii este 25.04.2012, daca s-a schimbat ceva va rog mult sa ma anuntati, multumesc mult

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului - tata cfilip20 cfilip20 Buna ziua. Din Art. 11 OUG 111/2010 am inteles ca tata are dreptul la o luna de CCC, nu este obligatoriu, dar chiar daca nu isi ia aceasta luna de concediu, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tata claudialexe claudialexe Buna ziua.As dori sa stiu daca tatal mai este obligat sa-si ia luna de concediu crestere copil daca mama se intoarce mai devreme la munca.Si daca da ,puteti ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie - concediu paternal irinao irinao Buna ziua. Nu am reusit sa identific in forum raspunsul la urmatoarea intrebare. Imi cer scuze daca se repeta. In cazul in care parintele aflat in CCC revine ... (vezi toată discuția)