Banuiesc ca ve referiti la concediu pentru ingrijire copil.
Conform art. 11 din OUG.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, "Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia."
Din redactarea legii rezulta ca nu e obligatoriu, dar daca nu se ia se pierde o luna din indemnizatie pentru ca nu poate beneficia de acea luna persoana care are deja concediu.
iN CONFORMITATE CU PREVEDERILE ART.11 din Ordonanta 111/2010,completata si madificata,la litera a,se spune: cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este acordata uneia din persoanele care nu a solicitat acest drept.
Buna ziua,
Am o nelamurire, o persoana nu poate intra in CIC daca realizeaza alte venituri supuse impozitului bineinteles, in afara de cel al angajatorului?
Multumesc.
1. Daca va referiti la venituri neprofesionale (cum ar fi veniturile din chirii) acestea pot fi cumulate cu indemnizatia pentru CCC.
2. In momentul cand intra in CCC o persoana trebuie sa supende orice venit profesional (salariu, venit din activitati independente sau agricole) altfel i se suspenda indemnizatia pentru CCC.