avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie pe caz de boala sau anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie pe caz de boala sau anticipata

As dori sa va intreb pentru cineva care a implinit in nov. 60 de ani care nu mai lucreaza din aceasi luna si are sanse minime sa mai fie angajat, deoarece problemele de sanatate s-au inmultit: are hepatita B,operatie pe coloana,operatie artroscopie si merge mai greu,iar cu auzul nu sta prea grozav, daca se poate pensiona si ce posibilitati are in acest sens .Are stagiul de cotizare de 35 ani.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 12:16, 8 Decembrie 2012
Persoana are sanse de pensionare, dar va rog sa precizati luna si anul nasterii, sexul, daca doriti un raspuns exact.
1-Pensie anticipata partiala cu penalizare la acest moment,daca indeplineste conditia de stagiu de 35 de ani,fara stagiu asimilat.
2-Pensie de invaliditate

Drepturile de pensie de invaliditate se acorda daca asiguratul este incadrat intr-un grad de invaliditate de catre comisia de expertiza medicala asupra capacitatii de munca;
In vederea evaluarii capacitatii de munca, potrivit prevederilor art. 71 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, solicitantul trebuie sa depuna cererea si documentele medicale la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul/resedinta acestuia. In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca

Este nascut pe 16.11.1952
Dl. Carp Mircea v-a dat raspunsul corect.

Ar trebui sa incercati intai cu pensia de invaliditate. Daca se obtine decizia de incadrare in grad de invaliditate, atunci se poate obtine pensia de invaliditate.
Daca nu, se poate depune dosarul de pensie anticipata partiala la casa de pensii chair din aceasta luna, cu conditia ca stagiul de cotizare sa fie de cel putin 35 de ani (fara stagiu asimilat). Penalizarea va fi insa mare, 0,75% pentru fiecare luna de anticpare (maximum 45%).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata victoria zlatescu victoria zlatescu Am 34 ani vechime,54ani si 4 luni ,varsta,3 copii.As dorii sa stiu daca ma pot pensiona anticipat.Multumesc. (vezi toată discuția)
Conditii pensionare anticipata nicu_ned nicu_ned Buna ziua, nu stiu daca am nimerit foarte bine forumul, dar incerc Am 3 intrebari: sunt nascut la 28.07.1953. lucrez din 1972, septembrie, am ... (vezi toată discuția)
Pensionare atu_targoviste atu_targoviste Buna ziua, Respectuos va rog sa-mi comunicati conditiile de pensionare(anticipat,anticipat partial,limita de varsta),pentru persoana de sex feminin nascuta ... (vezi toată discuția)