Buna ziua. Am si eu o nelamurire si o intrebare, daca puteti sa va ajutati.
a) Citind in Codul muncii am observat ca la ambele articole mentionate in titlu se face referire la o perioada de timp in care poti sa optezi pentru un nou post, desi situatia este identica, e vorba de motivul de concediere pentru art. 61, lit. d - salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
b) La mine angajatorul invoca, CRED, art. 61, lit. d si am primit acum cateva zile, o adresa, nu-i pot spune preaviz deoarece nu contine conditiile de forma de la art. 75. In aceea adresa se mentiona DOAR faptul ca trebuie sa optez pentru unul din cele doua posturi mentionate in ea, motivandu-se ca sunt in incompatibilitate cu actualul post. Atat. Nici termen de raspuns, nici ce se va intampla daca nu optez, nimic in plus.
Intrebarea era, de fapt sunt mai multe, scuze:
- privesc adresa ca fiind o instiintare in sensul art. 64, alin. 1, cu termen de raspuns 3 zile?
- privesc adresa ca fiind un preaviz in sensul art. 75, alin. 1? cu termen de raspuns 20 zile?
- privesc adresa ca o simpla informare nefiind decat un inceput a ceea ce urmeaza, sau, angajatorul nu a indeplinit din greseala conditiile de forma?
Multumesc anticipat pentru raspuns. M-ar interesa foarte mult deoarece maine este a 5-a zi lucratoare :(
Situatia trebuie detaliata, sper sa aveti rabdare sa urmariti ceea ce voi scrie. Multumesc anticipat pentru sprijin.
De fapt, sunt FPSS conform Legii 293/2004 - penitenciare. In legislatia noastra sunt prevazute toate conditiile de modificare a raporturilor de serviciu, aceasta nu se regaseste printre ele.
In urma cu 2, 8 ani, in 2010, mi s-a retras autorizatia de acces la documente clasificate, clasa secret de stat, ORNISS. Atunci au aparut primele hartii prin care se spunea ca nu-mi mai pot ocupa functia, fiind incompatibil cu ea si urma sa fiu mutat in alta functie.
In urma cu 2 luni mi-a venit aviz negativ la acordarea aceleeasi autorizatii. Iarasi mi-au trimis o hartie prin care s-a spus ca sunt incompatibil cu functia si trebuie sa fiu mutat.
In urma cu 5 zile a venit adresa de mai sus.
In principiu ar fi incidente 2 articole din Codul muncii, fie art. 56, alin. 1, lit. g) de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei, fie art. 61, lit. d - salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
In principiu ei au facut referire, in adrese anterioare, ca pot ocupa alte posturi ce necesita autorizatie clasa secret de serviciu.
Problema este ca nu stiu cum sa privesc adresa lor se mentiona DOAR faptul ca trebuie sa optez pentru unul din cele doua posturi mentionate in ea, motivandu-se ca sunt in incompatibilitate cu actualul post. Atat.
Ca sa nu mai spus ca in toate situatiile tardivitatea actiunii ma uimeste. Sunt 2,8 ani, din 2010, de cand nu as mai indeplini conditiile mentionate anterior.
Daca sunteti functionar public, atunci nu va sunt incidente prevederile Codului Muncii decat in masura in care ele nu contravin Legii speciale ...
Asadar, Legea nr.293/2004 se va complea mai intai cu Legea nr.188/1999 si apoi cu Legea nr.53/2003.
Acea adresa trebuie luata ca o informare .. careia urmeaza sa-i dati curs ...
teoretic aveti dreptate, dar, in mod ciudat, in anul 2006, articolul din L 293 care prevedea faptul ca L 293 se complateaza cu L 188 si L 53 a fost modificat. Acum prevede ca L 293 se completeaza doar cu L 53.
Stiu ca e ciudat dar MJ-ul a incercat prin asta sa scape de interventia ANFP si a reusit, nu cunosc nici un caz in care ANFP sa aiba de a face cu FPSS din penitenciare.
Totusi, cum ar trebui sa privesc aceea adresa prin care mi se solicita sa optez pentru un post. Care ar fi termenul de raspuns la ea?
Probabil, o să fiu nevoit să accept una din funcţiile propuse, dar voi face menţiunile de rigoare cu privire la cazul fortuit în care mă aflu (fiind o alegere forţată, iar nu liberă, iar pe de altă parte reprezintă o măsură normală de asigurare a continuităţii activităţii mele, urmărind a evita ca eu şi familia mea să fim lipsiţi de sursa de venit) şi sub rezerva acţionării în instanţă cu privire la anularea actelor ilegale întocmite în sensul schimbării din funcţie.
Ma interesa totusi cam unde sa incadrez, legal, acea adresa, ca sa stiu termenul de raspuns, sa nu se interpreteze ca nu accept nici un post, asta era ideea, din pacate. Multumesc.
scuze, acum am vazut, finalul postarii dvs. "Acea adresa trebuie luata ca o informare .. careia urmeaza sa-i dati curs ..."
Chiar credeti ca nu o pot interpreta ca punerea la dispozitie a posturilor pe care le pot ocupa si prin faptul ca nu as raspunde in 3, respectiv 20 zile, depinde de ce interpretare ii dau ei, nu ma pot elibera din functie?
Chiar daca, nu respecta conditiile de fond adresa, sunt in stare sa faca un abuz din ea si sa o considere cum vor ei. De asta nici nu au vrut ca ANFP sa-si bage nasul in ceea ce fac din punctul de vedere al gestionarii resursei umane in Administratia Nationala a Penitenciarelor :D
Decizie de concediere
lalar
In conditiile concedierii din motive care nu tin de persoana salariatului, respectiv desfiintarea postului, este obligat angajatorul sa comunice in decizia de ... (vezi toată discuția)