Buna ziua. Am si eu o nelamurire si o intrebare, daca puteti sa va ajutati.
a) Citind in Codul muncii am observat ca la ambele articole mentionate in titlu se face referire la o perioada de timp in care poti sa optezi pentru un nou post, desi situatia este identica, e vorba de motivul de concediere pentru art. 61, lit. d - salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
b) La mine angajatorul invoca, CRED, art. 61, lit. d si am primit acum cateva zile, o adresa, nu-i pot spune preaviz deoarece nu contine conditiile de forma de la art. 75. In aceea adresa se mentiona DOAR faptul ca trebuie sa optez pentru unul din cele doua posturi mentionate in ea, motivandu-se ca sunt in incompatibilitate cu actualul post. Atat. Nici termen de raspuns, nici ce se va intampla daca nu optez, nimic in plus.
Intrebarea era, de fapt sunt mai multe, scuze:
- privesc adresa ca fiind o instiintare in sensul art. 64, alin. 1, cu termen de raspuns 3 zile?
- privesc adresa ca fiind un preaviz in sensul art. 75, alin. 1? cu termen de raspuns 20 zile?
- privesc adresa ca o simpla informare nefiind decat un inceput a ceea ce urmeaza, sau, angajatorul nu a indeplinit din greseala conditiile de forma?
Multumesc anticipat pentru raspuns. M-ar interesa foarte mult deoarece maine este a 5-a zi lucratoare :(
Intr-adevar, art.89 din Legea nr.293/2004 prevede ca , prezentei legi se completează, după caz, cu prevederile cuprinse în legislaţia muncii.
Nu cred ca este vorba despre punere la dispozitie ... desi , prin interpretarea data de art.56 alin.1 lit. g C.mun., s-ar pune pune o astfel de problema ... insa prin acordarea acelei autorizatii era legata strict de postul ocupat , adica lipsa acesteia ar duce la neindeplinirea atributiilor de serviciu?
Eu consider ca nu, ei considera ca da. In anii ce au urmat retragerii acesteia, am calificativele "foarte bun".
Prin analogie, daca lipsa acesteia mi-ar fi impietat activitate, in mod normal nu aveam cum sa am aceste calificative.
Legat de intrebarea dvs.:
Am fost numit în funcţia actuala la 01.01.2007, fara sa am la ocuparea postului, prin concurs, vreo conditie de acest gen.
De asta consider ca, motivatia lor contravine principiului neretroactivităţii legii civile, consacrat de art.1 Codul civil, devenit principiu constituţional.
Aceasta întrucât neretroactivitatea legii civile este regula juridică potrivit căreia o lege civilă se aplică numai situaţiilor care se ivesc în practică după aplicarea ei, iar nu şi situaţiilor anterioare, trecute. Totodată şi Constituţia dispune în art.15 alin. 2 că: "Legea dispune numai pentru viitor, ea nu are putere retroactivă".
Astfel, legea civila nouă, orice hotarare ulterioara a anagajtorului in sensul detinerii acesteia, deci ulterioare ocupării postului, se aplică situaţiilor juridice ivite după intrare în vigoare.
Daca ma insel in interpretari, nu sunt decat un outsider oarecum citit datorita problemelor create de angajatori in ultimii ani, va rog sa-mi spuneti.
In ceea ce priveste neretroactivitatea legii civile aveti perfecta dreptate .. insa nu cred ca acest principiu se aplica si actelor juridice ... de exemplu, acestea pot avea caracter retroactiv /// uitandu-ne la art.17 alin.5 C.mun. se poate observa acest lucru.
De acord cu dvs, doar ca ei invoca ca motiv de introducere a acestei conditii HG 585 si HG 781 , ambele din 2002.
Eu detin functia din 2007 si tocmai acum si-au adus aminte de aceste HG-uri. Tot conform articolului enuntat, daca aceasta era o conditie obligatorie trebuia introdusa in fisa postului inca de atunci, daca achiesam ca are legatura cu art. 17, alin. 5 in ambele situatii, atata regula generala cat si exceptia ei.
intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Decizie de concediere
lalar
In conditiile concedierii din motive care nu tin de persoana salariatului, respectiv desfiintarea postului, este obligat angajatorul sa comunice in decizia de ... (vezi toată discuția)