avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... co-debitor credit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

co-debitor credit

Buna dimineata. Ma adresez comunitatii avocatnet cu urmatoarea speta:
In anul 2007, necasatorit fiind am contractat un credit de nevoi personale cu ipoteca la [editat] Bank. Similar a procedat si prietena mea, actualmente sotie, din anul 2008. Pentru ca garantia imobiliara prezentata de mine nu acoperea cerintele bancii s-a instituit ipoteca de gradul 1 pe imobilul aflat in proprietatea mea, dobandit prin donatie, si ipoteca de gradul 2 pe un imobil detinut de prietena meadobandit prin mostenire si donatie. Similar s-a procedat si in cazul creditului contractat de ea. Deci au fost doua contracte diferite, pe persoane diferite si necasatorite, pe sume diferite, doar garantia fiind comuna. In anul 2010, odata cu criza economica, am solicitat, la recomandarea bancii, ca pe o perioada de 1 an sa fim scutiti de plata ratelor la credite si sa platim doar dobanda lunara. Banca ne-a conditionat aprobarea de acceptarea prin semnare a statului de co-debitori unul pentru creditul celuilalt. Am semnat amandoi, nevoiti de imprejurari sa devenim co-debitori la creditul celuilalt.
In prezent, divortul este iminent si cel mai probabil se va produce luna viitoare la 4 ani si 6 luni de la oficierea casatoriei. In atare context va rog sa ma lamuriti daca pot solicita bancii si exista un temei legal care sa-mi dea castig de cauza, in baza sentintei de divort sau a procesului de partaj sa nu mai figurez ca si co-debitor la creditul sotiei si nici ea la creditul meu, chiar daca ipoteca va ramane comuna pe ambele imobile. Va multumesc anticipat, Nelu Popa
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: vtrvtr , utilizator 15:41, 13 Decembrie 2012
Statutul de codebitor nu are legatura cu casatoria dvs. sau desfacerea casatoriei dvs.

Va sfatuiesc sa lecturati cu mare atentie clauzele contractelor pe care le-ati semnat si in baza lor sa solicitati in scris bancii modificarea statutului de co-debitor.

Insa trebuie sa cunoasteti foarte bine clauzele contractuale care va dau dreptate (asta in ipoteza in care ele exista) pentru ca in practica bancile au tot interesul sa existe pt. un credit si codebitori.

Nu puteti obliga banca, dar puteti incerca sa negociati sa despartiti acele credite, deci sa incheieati acte aditionale astfel incat fiecare dintre dvs sa se oblige sa plateasca o anumita suma din sold fara ca celalalt sa fie coplatitor. Daca banca nu-i de acord, puteti sa obtineti asta la partaj cu ocazia impartirii bunurilor comune, veti imparti si datorii comune, veti cita si banca.
Va multumesc pt raspuns, ideea este ca acele credite, distincte, au fost accesate anterior casatoriei si doar ne-am dat acceptul sa devenim co-debitori, la vreo 3-4 ani de la accesarea lor,dupa cum spuneam constransi de imprejurari.Sper sa pot solutiona favorabil speta.
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
popa_ioan_1980, utilizator
am inteles din prima care e istoria, dar conteaza obligatiile actuale ce vi le-ati sumat apoi
multumesc pt promtitudine

Alte discuții în legătură

Executare coplatitor?! gps gps eu si sotul avem un credit ipotecar in chf, pt care tocmai am facut o noua restructurare, si ne-au cerut sa avem un co-platitor, deoarece conturile noastre ... (vezi toată discuția)
Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)
Garant ipotecar eu1984 eu1984 Buna ziua , Ce obligatia are un garant ipotecar , fost sot , la un credit ipotecar , care nu se mai plateste ? Adica sunt 2 propietari a unui imobil ... (vezi toată discuția)