avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor alimente UE
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor alimente UE

Cine poate primi ajutor in alimente de la UE ?
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 16:08, 24 Decembrie 2012
O.U.G. nr.600/2009-modificată : art. 3 alin. (1) din actul normativ menţionat mai sus “categoriile de persoane cele mai defavorizate care vor beneficia de ajutoare alimentare în cadrul planului sunt:
a) familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
b) şomerii înregistraţi, potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare;
c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună;
d) persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate.
e) persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, cu modificările şi completările ulterioare, Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare, Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România, republicată,Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor, cu modificările ulterioare, ale căror venituri cumulate, obţinute exclusiv din aceste legi, se află sub 400 lei/lună.”
şi alin. (2) “o persoană beneficiază de ajutor – produse alimentare – o singură dată în cadrul planului şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţine la data distribuirii ajutoarelor, chiar dacă se regăseşte la acea dată în mai multe dintre categoriile de mai sus.”
Persoanele care se încadrează în categoriile menţionate mai sus vor trebui să prezinte la ridicarea alimentelor, următoarele documente în copie xerox, după caz:
· a) act de identitate
· b) dispoziţia scrisă a primarului sau mandat poştal pentru plata drepturilor, pentru categoria de persoane prevăzută la alin. (1) lit. a);
· c) carnet de şomer sau mandat poştal pentru plata drepturilor pentru şomerii indemnizaţi şi adeverinţă prin care se atestă calitatea de şomer aflat în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă pentru şomerii înregistraţi care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, pentru categoria de persoane prevăzută la alin. (1) lit. b);
· d) decizia de pensie sau mandat poştal pentru plata drepturilor, pentru categoria de persoane prevăzută la alin. (1) lit. c);
· e) certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, pentru categoria de persoane prevăzută la alin. (1) lit. d);
· f) mandat poştal pentru plata drepturilor, pentru categoria de persoane prevăzută la alin. (1) lit. e)
În cazul persoanelor cu handicap/nedeplasabile, ajutoarele alimentare se vor ridica de către reprezentanţii acestora, respectiv curator, tutore, asistent personal,membru de familie, persoană împuternicită. Aceştia vor prezenta pe lângă actele menţionate mai sus, original şi copie xerox după actul de identitate personal, şi după caz :
· - copie după actul doveditor de reprezentare al persoanei cu handicap/nedeplasabile (pentru curator, tutore, asistent personal)
· - împuternicire semnată de persoana nedeplasabilă.(pentru membru de familie, persoană împuternicită)
Categoriile şi cantităţile de alimente care se vor distribui :
· Faina – 15 kg.
· Malai – 5 kg
· Paste fainoase – 1,2 kg
· Biscuiti – 0,6 kg
· Fasole boabe – 2 kg
· Orez – 8 kg
· Zahar – 4 kg
· Mazare – 1,56 kg (2 conserve)
· Pasta tomate – 1,6 kg (2 conserve)
· Bulion – 1,6 kg (2 conserve)
· Ulei – 7 l

buna ziua..am si eu o intrebare...sunt mama unei fetite pe care o cresc singura fara tatal acesteia..venitul lunar este alocatia fetitei de 200 lei..pot beneficia de ajutore alimentare?
va multumesc..o zi buna
neștiind unde locuiți dvs., NU pot să vă asigur că beneficiați de prevederile legislației în vigoare : diferă de la C.Local la C.Local, de pretenția primarului localității cu privire la alte venituri, de exemplu : aveți 3 ha teren arabil ; 6 găini și 1 capră de la care mulgeți lapte.Un primar vede într-un fel acest venit, celălalt vede în altfel : depinde de puterea financiară a localității, de sufletul primarului (unii nu prea au ”suflet”) etc etc Potrivit postării dvs. : DA, vă încadrați.Verificați Tabelele întocmite de primăria de care aparțineți.Eventual solicitați să fiți înscrisă în acele Tabele de distribuire ajutor alimente potrivit milei Uniunii Europene.Cereți Direcției Fiscale Locale o Adeverință de venit și prezentați-o la Primărie-alte documente de venit, de exemplu pt. fetița dvs. pt. cei 200 lei.Curaj !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficii pentru pensionari Z.A.G. Z.A.G. Buna ziua . Tatal meu are pensie pentru limita de virsta in valoare de 1400 roni iar mama a fost si este casnica si nu are nici un fel de pensie sau alte ... (vezi toată discuția)
Ajutoare alimentare jole jole in legatura cu difuzarea ajutoarelor alimentare UE,stiu ca este un barem pentru a primi aceste ajutoare,pa langa cateva categorii de persoane care pot ... (vezi toată discuția)
Beneficiere ajutor alimente si indemnizatie somaj simoda simoda Buna ziua! Din 2010 nu mai lucrez niciunde, dar din 2012 sunt administrator cu sotul meu pe o firma, mai précis un bar. Daca sunt administrator de firma, pot ... (vezi toată discuția)