avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Imprumut societati comerciale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Imprumut societati comerciale

Buna seara,
Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea interbare: Doua societati comerciale diferite pot sa se imprumute intre ele pe baza unui contract de mana? Unde este stipulat acest lucru, Legea 31 prevede asa ceva?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adysoft , utilizator 20:50, 3 Februarie 2009
Potrivit dispozitiilor art. 144 din Legea societatilor comerciale, este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:
a) acordarea de imprumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior incheierii de catre societate cu acestia de operatiuni de livrare de bunuri, prestari de servicii sau executare de lucrari;
c) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a oricaror imprumuturi acordate administratorilor, concomitenta ori ulterioara acordarii imprumutului;
d) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a executarii de catre administratori a oricaror altor obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;
e) dobandirea cu titlu oneros ori plata, in tot sau in parte, a unei creante ce are drept obiect un imprumut acordat de o terta persoana administratorilor ori o alta prestatie personala a acestora.

Prevederile mai sus mentionate sunt aplicabile si operatiunilor in care sunt interesati sotul sau sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea, inclusiv ai administratorului. De asemenea, aceste prevederi sunt aplicabile si in ipoteza in care operatiunea priveste o societate civila sau comerciala la care una dintre persoanele anterior mentionate este administrator ori detine, singura sau impreuna cu una dintre persoanele sus-mentionate, o cota de cel putin 20% din valoarea capitalului social subscris.

Totusi, creditarea de catre societate a administratorilor acesteia nu este prohibita daca ne aflam in fata uneia dintre urmatoarele doua ipoteze:
1. Este vorba despre operatiuni a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro;
2. Daca operatiunea este incheiata de societate in conditiile exercitarii curente a activitatii sale, iar clauzele operatiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevazute la alin. (1) si (2) decat cele pe care, in mod obisnuit, societatea le practica fata de terte persoane.
Precizam ca aceste prevederi legale mai sus mentionate sunt edictate doar pentru cazul societatilor comerciale pe actiuni. De asemenea, trebuie foarte bine inteles faptul ca o societate comerciala pe actiuni va putea sa acorde imprumuturi administratorilor, ca varianta de creditare, numai in conditiile in care, asa cum am mai precizat, are trecut in actul constitutiv o astfel de activitate.
Astfel, acordarea de imprumuturi fara dobanda nu va putea fi calificata ca un act juridic cu titlu gratuit, intrucat Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile ulterioare, prevede, la art. 11 alin. 1, ca „la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei.
Prin urmare, in ipoteza unei inspectii fiscale, organele de control fiscal vor avea deplina libertate de apreciere a situatiei fiscale reale si astfel nu vor lua in calcul existenta unei gratuitati din partea societatii, fiind total indreptatite sa solicite achitarea taxei pe valoare adaugata si a sumei suplimentare de plata a impozitului pe profit, precum si a penalitatilor si dobanzilor aferente acestor sume, conform legislatiei in vigoare.
Nu m-am referit chiar la asta. Eu lucrez la o banca si vine o firma cu un virament prin care imprumuta o alta firma si au contract facut intre ei pe o perioada de un an cu dobanzi aferente. Este legal? Mentionez ca nu intotdeauna au acelasi obiect de activitate. Administratorii vor sa lucreze legal, dar nu au bani si vor sa se sprijine.
Problema vsta e foarte delicata, sunt tot felul de pareri pro si contra, unii zic ca in mod cu totul si cu totul ocazional o societate ar putea sa imprumute o alta.Pe de ala parte vine Garda in control si abia asteapta...Eu nu as recomanda o astfel de pactica, sunt si altele legale...va spun din proprie experienta.
Adysoft a scris:

Eu lucrez la o banca si vine o firma cu un virament prin care imprumuta o alta firma si au contract facut intre ei pe o perioada de un an cu dobanzi aferente. Este legal?


De ce va intereseaza daca este legal ca reprezentant al bancii? Eu cred ca nu este problema dumneavoastra.

Imprumutul in afara creditului bancar are ca temei prevederile art. 100 din Titlul VI – “Regimul juridic al garantiilor reale mobiliare din Legea nr. 99/1999”. Astfel, “orice persoana poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi daca nu primeste depozite, fara a fi aplicabile dispozitiile Legii bancare”.
Conform art. 3, alin. 1 din O.U.G. nr. 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, activitatea de creditare se poate derula: prin institutii de credit (in conditiile legii bancare), prin institutii financiare nebancare si in conformitate cu alte legi speciale. “Entitatile, altele decat cele prevazute la alin. 1, nu pot desfasura cu titlu profesional activitati de creditare”.

Prin urmare, un argument in sensul legalitatii efectuarii de imprumuturi intre societati este chiar modul in care se acorda.

Tot O.U.G. nr. 28/2006 prevede ca “Banca Nationala a Romaniei este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este sau nu de natura activitatii de creditare si intra sau nu sub incidenta prezentului titlu”.



Poate doar vrea sa stie, nu e nimic rau in asta.

Alte discuții în legătură

Imprumut intre persoane juridice-factura? rodalina26 rodalina26 buna ziua daca intre doua persoane juridice exista un contract de imprumut iar banii sunt virati prin banca, imprumutatorul trebuie sa emita factura catre ... (vezi toată discuția)
Imprumut asociat Anisa Anisa Am o societate de la care m-am imprumutat in cateva randuri cu sume mai mari de 5000 EUR. Pana in prezent nu stiam ca este ilegal. Cum pot sa corectez aceasta ... (vezi toată discuția)
Imprumuturi administratori/asociati de la firma Ramona Orlenschi Ramona Orlenschi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o interpretare pentru articolul 144^4 din legea 31/1990. As vrea sa stiu daca imprumutul de 5000 E se poate lua de catre ... (vezi toată discuția)