Adysoft a scris:
Eu lucrez la o banca si vine o firma cu un virament prin care imprumuta o alta firma si au contract facut intre ei pe o perioada de un an cu dobanzi aferente. Este legal?
De ce va intereseaza daca este legal ca reprezentant al bancii? Eu cred ca nu este problema dumneavoastra.
Imprumutul in afara creditului bancar are ca temei prevederile art. 100 din Titlul VI – “Regimul juridic al garantiilor reale mobiliare din Legea nr. 99/1999”. Astfel, “orice persoana poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi daca nu primeste depozite, fara a fi aplicabile dispozitiile Legii bancare”.
Conform art. 3, alin. 1 din O.U.G. nr. 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, activitatea de creditare se poate derula: prin institutii de credit (in conditiile legii bancare), prin institutii financiare nebancare si in conformitate cu alte legi speciale. “Entitatile, altele decat cele prevazute la alin. 1, nu pot desfasura cu titlu profesional activitati de creditare”.
Prin urmare, un argument in sensul legalitatii efectuarii de imprumuturi intre societati este chiar modul in care se acorda.
Tot O.U.G. nr. 28/2006 prevede ca “Banca Nationala a Romaniei este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este sau nu de natura activitatii de creditare si intra sau nu sub incidenta prezentului titlu”.