avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare in sistemul public de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare in sistemul public de sanatate

buna seara,
o persoana fara venit poate face contract de asigurare in sistemul public de sanatate?
unde se face acest contract la ANAF sau la CASA DE SANATATE ?
multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
flary23, utilizator
Cel mai recent răspuns: flary23 , utilizator 17:10, 11 Decembrie 2012
1. - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

2. - Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (700 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 39 lei pe luna.

3. Contractul il incheiati cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate iar plata o faceti lunar la Fisc.
multumesc pentru raspuns,
pentru contract mai trebuie obtinuta o adeverinta de la fisc prin care sa ateste ca persoana nu realizeaza venituri?
Nu doar de la fisc ci si de la registrul comertului. Mai bine cititi aici
[ link extern ]
cautati Asiguratii care nu obtin venituri impozabile:

si MARE atentie la urmatorul aspect:
LEGEA 95/2006
Toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania care nu fac parte din categoriile de asigurati fara plata contributiei, sau cu plata contributiei din alte surse au obligatia platii contributiei la Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS) Pentru a obtine calitatea de asigurat, persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate:

a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.

b) sa achite, pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;

Termenele de prescriptie privind obligatiile fiscale se calculeaza incepand cu data primei solicitari de acordare a serviciilor medicale, la notificarea caselor de asigurari de sanatate sau la solicitarea persoanelor in vederea dobandirii calitatii de asigurat, dupa caz.
Declaratiile privind obligatiile de plata la FNUASS se depun la casele de asigurari de sanatate cu care persoana fizica asigurata a incheiat contractul de asigurare.

Si daca reusiti sa semnati contractul anuntati-ne si pe noi, va rog frumos!!:vishenka:
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
leuca_luminita, utilizator
buna ziua,
am fost la Casa de Sanatate au spus ca nu se mai fac contracte pentru persoane fara venit ca totul se plateste la ANAF si cu chitanta se confirma plata la Casa de Sanatate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Decembrie 2012
flary23, utilizator
1. Si se face plata lunar la ANAF fara a se incheia un contract de asigurare sociala?

2. Atunci in ce baza se plateste la ANAF?

Alte discuții în legătură

Contributie sanatate rrrrr rrrrr daca nu am nici un venit si nu sunt inscrisa la medic de familie cum trebuie sa procedez sa platesc asigurari de sanatate?se plateste pe ultimele sasa luni?imi ... (vezi toată discuția)
Cass MariaDr MariaDr Ce pasi trebuie sa urmeze o persoana neasigurata in sistemul public din Romania pentru a deveni asigurat,care ar fi suma si cum se plateste( integral, ... (vezi toată discuția)
Plata asigurari de sanatate pentru persoana neasigurata forumistul forumistul Ma intereseaza cat trebuie sa platesc la ANAF pentru asigurarile de sanatate , daca nu am contract de asigurare de sanatate . Nu am serviciu, platesc lunar ... (vezi toată discuția)