avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contestatie SOMATIE amenda consum de bere
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contestatie SOMATIE amenda consum de bere

In 7 decembrie 2008 mergeam acasa pe jos cu 2 prieteni. Aveam 3 beri la cutie in mana nedesfacute. Era frig si ploua. Cand eram aproape de blocul in care locuiesc vin 2 politisti spre noi si pe un ton agresiv ne ia berile, da cu ele de pamant si le calca in picioare pe motiv ca n-avem voie sa bem pe spatiul public...dar berile erau nedesfacute.
Vroiau sa ne intimideze, sa facem scandal ca sa ne dea amenda maxima: "Va dau 5 milioane amenda la fiecare!!!", a zis unul dintre ei.

Am fost foarte cooperanti si linistiti. Dupa ce le-am zis numele, au verificat prin statie, au mai coborat tonul si au zis ca ne da 1 milion amenda.

Nu s-au prezentat, nu stiu ce au scris in PV, nu m-au lasat sa-l citesc, doar m-au obligat sa semnez in 3 locuri.

Inainte de a ne da drumul ne-a zis ca se mai gandesc daca ne da sau nu amenda...poate ca nu ne mai da.

In 2 februarie 2009 gasesc in usa o somatie de plata, fara plic, fara stampila cu data postei, fara semnatura de primire. Nu stiu data de la care curge termenul de 15 zile. Pe somatie scrie ca dosarul este din 13.01.09, dar la mine a ajuns in 02.02.09, adica aproximativ 15 zile, exact termenul in care poate fi facuta contestatia la judecatorie.
[ link extern ]
Eram 3 persoane, si doar 2 am primit somatia (la amandoi in data de 02.02.09).

Nu vreau sa platesc amenda, pentru ca nu am facut nici o contraventie. Politistii s-au comportat abuziv.

Cum ma pot apara? Daca nu platesc ce poate sa-mi faca? In cat timp se prescrie amenda? Singura mea sursa de venit e alocatia de 40 de lei, pentru ca sunt elev. Cum ma poate executa?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2009
E.B., utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:36, 7 Februarie 2009
Problema e ca impotriva procesului verbal de contraventie se putea face plingere la judecatorie, ocazie cu care se putea demonstra realitatea celor afirmate de dvs. Daca nu ati contestat procesul verbal, acesta a devenit executoriu, motiv pentru care ati fost somat sa achitati amenda ( ati postat somatia, dar nu se poate vizualiza).
Amenda se prescrie in termen de 5 ani de la data incheierii p.v. de constatare a contraventiei.


Av. Cermak Iuliana
1. Executarea unei amenzi contraventionale se prescrie in termen de 3 ani de la aplicarea ei.

2. Nu ati precizat daca v-a fost comunicat sau nu procesul verbal de constatare si stabilire a contraventiei. Daca nu v-a fost comunicat, aceasta ar constitui un motiv temeinic pentru a formula contestatie la executare impotriva somatiei.
Gabriela Pintea a scris:

1. Executarea unei amenzi contraventionale se prescrie in termen de 3 ani de la aplicarea ei.

2. Nu ati precizat daca v-a fost comunicat sau nu procesul verbal de constatare si stabilire a contraventiei. Daca nu v-a fost comunicat, aceasta ar constitui un motiv temeinic pentru a formula contestatie la executare impotriva somatiei.
Nu mi s-a comunicat procesul verbal, am primit doar somatia.
Art. 131 - Inceperea termenului de prescriptie (Codul de procedura fiscala)
(1) Dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.

(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.


Executarea silita incepe prin comunicarea somatiei. Daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei nu se stinge debitul, se continua masurile de executare silita. Somatia este insotita de un exemplar al titlului executoriu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Proces verbal de amenda incheiat in lipsa carmen ala carmen ala Ce putem face in situatia in care o institutie de control sustine ca a incheiat un proces verbal de amenda in lipsa, in conditiile in care nu ne-a fost adus ... (vezi toată discuția)
In ce termene intervine prescriptia in cazul amenzilor de circulatie? buiga buiga As dori sa stiu,daca AMENZILE DE CIRCULATIE se PRESCRIU,in ce conditii si in cat timp???X-( (vezi toată discuția)