Art. 51. C.Mun
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
In baza certificatului de incadrare in grad de handicap, mama poate solicita angajatorului prelungirea suspendarii contractului individual de munca pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.Pe aceasta perioada , de la 2 la 3 ani, mama beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului 600 lei, in cazul dvs, + 200 le alocatia pentru copil.Dupa implinirea acestei varste, doar pentru copilul incadrat in grad de handicap grav parintele poate beneficia de indemnizatie de insotitor in cuantum de 500 lei+ dublul alocatie pentru copil, care dupa varsta de 3 ani este de 42 lei.
Pentru incadrari in alte categorii de handicap, accentuat mediu sau usor , nu se acorda indemnizatie de insotitor. Doar un buget complementar si dublul alocatiei, respectiv 84 lei.
Daca, dupa varsta de 3 ani copilul dvs va mai fi incadrat intr-o categorie de handicap, va recomand sa cititi legea 448/2006.Acolo gasiti toate informatiile necesare(drepturi/facilitati)
pentru persoanele cu dizabilitati.
Din OUG privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:
a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a);
b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;
c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).
(2) Pe perioada concediului prevazut la alin.(1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)
(3) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la alin. (1), se acorda pe baza de cerere de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
(4) In situatia persoanelor indreptatite care realizeaza venituri profesionale din activitati independente sau agricole si care nu lucreaza in baza unui contract individual de munca, concediul reprezinta intreruperea activitatii in perioada de pana la implinirea de catre copilul cu handicap a varstei de 7 ani.
(5) Pe perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si (2) se aplica corespunzator prevederile art. 21 si 22.
(6) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. a) si b), conditiile de acordare a concediului pentru ingrijirea copilului se considera indeplinite indiferent care dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) a beneficiat de concediul pentru cresterea copilului.