avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pot sa fiu coasigurata a mamei mele ??
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pot sa fiu coasigurata a mamei mele ??

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cit mai clar ( lege nr... art. )
Anul trecut am terminat facultatea, am fost in somaj pina in septembrie anul acesta, as vrea sa stiu daca pot fi coasigurata a mamei mele deoarece nu am nici un venit.
Va multumesc !!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:33, 8 Decembrie 2012
Buna ziua. Inainte de a va raspunde direct la intrebare, va propun sa parcurgem impreuna o parte din continutul art.2 din Ordinul 617/2007.

"ART. 2
(1) Calitatea de asigurat o au toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile legii si ale prezentelor norme metodologice.
(2) Calitatea de asigurat inceteaza odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau de sedere in Romania, cu decesul sau cu declararea judecatoreasca a mortii asiguratului.
(3) Drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei.
(4) Asiguratii au dreptul la pachetul de servicii medicale de la data inceperii platii contributiei la fond, urmand ca sumele restante sa fie recuperate de CAS si ANAF, in conditiile legii, inclusiv obligatiile financiare accesorii aplicate pentru creantele bugetare.
..."

Cu parere de rau trebuie sa va informez ca dvs nu mai aveti calitatea de coasigurat al mamei dvs. din momentul finalizarii studilor. Puteti insa sa dobanditi calitatea de persoana asigurata in sistemul de asigurari sociale de sanatate dupa ce va angajati sa achitati contributia lunara CASS (5,5% din venitul minim pe economie). In acest caz va trebui sa va adresati unui inspector financiar.

Imi doresc ca interventia mea sa va fie de ajutor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Decembrie 2012
Mihai Lupu, Consultant asigurari
1. Din Legea 96/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:

a) toţi copiii pânã la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pânã la vârsta de 26 de ani, dacã sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pânã la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacã nu realizeazã venituri din muncã;

b) tinerii cu vârsta de pânã la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizeazã venituri din muncã sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; soţul, soţia şi pãrinţii fãrã venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
...

2. Asadar numai parintii pot fi coasiguratii copiilor nu si invers.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat maryuca maryuca Am si eu o intrebare : un cetatean strain poate fi coasigurat al unui cetatean roman salariat? daca da, ce documente trebuie sa solicite angajatorul ... (vezi toată discuția)
Coasigurat Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, O cunostinta de a mea(salariat) are o fiica care nu a luat Bac-ul in 2011, nu s-a inscris la somaj, deci nu are niciun fel de venit. Poate ... (vezi toată discuția)
Asigurări de sănătate dandan7 dandan7 Bună ziua, Sunt student, am peste 26 de ani şi nu am asigurări de sănătate. Am nevoie de adeverinţe medicale pentru facultate. Sunt obligat să am ... (vezi toată discuția)