avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmaº
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmaº

Tata a decedat în urma unui accident de muncă acum 6 luni. Nu era pensionar, având doar 51 de ani. Mama, dacă nu are venit si decesul tatălui a survenit în urma unui accident de muncă, nu ar trebui sa beneficieze toată viaţa de pensie de urmaş după tati?


Cel mai recent răspuns: dona77 , utilizator 21:50, 8 Decembrie 2012
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

Art. 86
...
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

2. Asadar daca tatal dvs. a decedat ca urmare a unui accident de munca atunci mama dvs. poate beneficia de pensie de urmas indiferent de varsta daca nu obtine venituri profesionale mai mari de 740 lei.

3. Mama dvs. sa mearga la Casa de Pensii sa completeze cererea tip si sa anexeze urmatoarele acte:

- carnet de muncă al sotului decedat, în original si copie;
- livret militar, în copie;
- diploma de studii si foaia matricolă, în copii, sau adeverinta de certificare a
perioadelor de studii învătământ superior;
- adeverinta privind sporurile la salariu;
- adeverinta privind grupa superioară/conditii de muncă;
- act doveditor din care să reiasă cauza decesului;
- FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă, în copie;
- certificat de deces, în copie;
- act de stare civilă (buletin/carte de identitate, certificat de nastere, certificat de
căsătorie);

4. Si copiii pot primi pensie de urmas in conditiile aceleiasi legi:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

lalishuka,
si copiii pot primi pensie de urmas, pana la 16 /26 ani inclusiv (pana la 26, daca sunt inscrisi la o scoala cu invatamant la zi) si mai mult, acum pot cumula aceasta pensie si cu alte venituri (salarii, etc)!
Avantajos este sa se faca dosare separate (pe fiecare urmas), caci daca suma este mica pe o persoana, suplimenteaza statul pana la 350 lei - pensia minima.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas in cazul decesului in urma unei boli incurabile cmtgabi cmtgabi Va rog sa imi spuneti canfom carui articol din legea pensiilor , urmasii decedatilor (copiii) din cauza unor boli incurabile, pot beneficia de pensie de urmas ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas!!! Sanda Petrescu Sanda Petrescu Buna ziua!!! As dori sa stiu daca beneficiez de pensie de urmas,dupa decesul sotului meu.Mentionez ca fiica mea a primit pensie pana la varsta de 18 ani.Sotul ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas adivcta adivcta Sotul sustinator nu era pensionar, dar indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii, iar decesul s-a produs in anul 2000 ca urmare a unei boli ... (vezi toată discuția)