Inregistrarea aportului capitalului social pentru un SRL nou infiintat se face direct in 5121, sau in 5311 (dupa imprumutarea firmei de catre asociat/administrator, pentru constituire), dupa care se face virament din 5311 in 5121 ?
Daca aportul se inregistreaza direct in 5121, valoarea capitalului social nu se include in suma imprumutata firmei, nu?
Retragerea capitalului din banca, dupa constituire se inregistreaza ca un virament obisnuit (581=5121 si 5311=581)?
Chiar daca se face prin banca depunerea, incheiati contract de imprumut intre societate si asociat.
Dar aportul la capitalul social se evidentiaza si pe foaia de varsamant de la banca, unde se va inscrie numele asociatului care depune banii. Apoi in actul constitutiv se va mentiona cota de participare la capitalul social a fiecarui asociat, prin parti sociale sau numar de actiuni.
Multumesc!
Daca inchei contract de imprumut pentru capitalul social (depus prin banca), pot returna acest imprumut asociatului, dupa retragerea capitalului din banca? Returnarea s-ar efectua in baza contractului de imprumut si a unei dispozitii de plata (din casa); dar cum as putea inregistra aceasta dispozitie (altfel decat prin 4551), avand in vedere ca nu am dispozitie de incasare care sa anuleze imprumutul si sa se inchida 4551?:-/
Suma de bani depusa in banca ca aport la constituirea capitalul social poate fi utilizata integral de catre societate la fel ca orice disponibilitate in numerar sau la banca pe care o are societatea.
Suma de bani poate fi utilizata de societate si nu de actionarii/asociatii acesteia. Actionarii/asociatii societatii pot dispune de bani din firma doar in masura in care acestia reprezinta dividende sau se procedeaza la reducerea capitalului social.
Prin urmare, aveti voie sa utilizati suma adusa ca aport la constituirea capitalului social, dar pentru beneficiul societatii si nu al asociatului personal.