avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... PRESCRIEREA DREPTULUI DE A CERE EXECUTAREA SILITA
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

PRESCRIEREA DREPTULUI DE A CERE EXECUTAREA SILITA

În ianuarie 2009 mi s-a emis sentinţa civilă pentru plata unor diferenţe de sporuri de către o instituţie publică, însă instanţa nu a putut stabili cuantumul acestora (conform legii de până la 25%). În martie 2009 sentinţa a fost investită cu formulă executorie (procentul rămânând în continuare nedeterminat). Pe data de 9 decembrie 2009 (culmea ironiei astăzi se împlinesc fix 3 ani) instanţa a hotărât încuviinţarea executării silite împotriva instituţiei publice. Această hotărîre a fost atacată şi în data de 26 aprilie 2010 instituţia publică a obţinut anularea executării silite (pe acelaşi motiv că nu a fost stabilit procentul).
Pe baza aceleiaţi speţe, alţi angajaţi au invocat în justiţie obţinerea sporurilor, însă au solicitat concret cuantumul de 25% şi au căştigat, începând cu anul 2013 urmând să-şi primească drepturile conform OUG 71/2009.
Pe 3 decembrie 2012 am depus la respectiva instituţie solicitarea de plată a drepturilor restante conform OUG 71/2009 şi am primit răspuns în data de 6 decembrie 2012 că executarea silită a fost anulată printr-o hotărîre judecătorească rămasă irevocabilă prin nerecurare şi că, citez:
"
1. În conformitate cu art.405 din Codul de Procedură Civilă, dreptul de acere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel (...);
2. Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită;
3. Prin împlinirea termenului de prescripţie, orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie.
Potrivit art 405ˆ2 din Codul de Procedură Civilă, prescripţia nu este întreruptă dacă cererea de executare a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunţat la ea
"
ÎNTREBARE: Având în vedere că am obţinut executarea silită în martie 2009, executare anulată în aprilie 2010, ca urmare a recursului depus de respectiva instituţie publică (datorită lipsei cuantumului concret), mai sunt în termen dacă deschid o nouă acţiune (pentru stabilirea cuantumului concret în procent de 25%) pe baza tratamentului discriminatoriu conform art. 2 alin. 1 din OG 137/2000 şi a art. 6 şi 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, norme prin care ceilalţi colegi au obţinut dreptul concret de 25%?
Vă mulţumesc pentru sprijinul acordat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:16, 9 Decembrie 2012
Despre ce perioada este vorba ? ...
drepturile/sporurile aferente perioadei noiembrie 2004-septembrie 2008
O noua actiune nu mai poate fi deschisa , intrucat aintervenit prescriptis dreptului la actiune.

Cum s-a anulat incuviintarea executarii silite? ... dupa obtinerea incuviintarii executarii, trebuia sa mergeti la executor care avea posibilitatea sa calculeze suma de plata ..

sau

Trebuia formulata o actiune pentru lamurirea dispozitivului hotarii respective ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

S-a admis contestatia la executare silita . ce urmeaza ? lungu1on lungu1on Proces cu institutie publica ( scoala ) , litigii de munca . Se castiga procesul si recursul . Se admite executare silita ; se admite si contestatia la ... (vezi toată discuția)
Despre termenul de prescriere, nu doar pareri, ci baza legala narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara! Pentru un credit contractat in 2008, s-au achitat rate pana la cea aferenta lunii decembrie 2009. Dupa aceea, au urmat desigur telefoane si adrese, ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executarea silita Buddy Buddy Buna ziua Ma vad pus in situatia de a va cere ajutorul, desi nu as fi vrut niciodata sa ajung aici :-)) Tatal meu a cumparat o rovinieta auto pentru un ... (vezi toată discuția)