avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale statut societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

statut societate

Va rog lamuriti-ma daca si care este diferenta intre statutul societatii si actul constitutiv al societatii. Ce inseamna act constitutiv actualizat? . Pentru particularizare va spun ca s-a inlocuit un asociat al unui SRL, (asociat strain cesioneaza toate partile sociale unui asociat roman nou) si trebuie rezolvat la ORC. Ne-au solicitat act constituttiv actualizat- ma gandesc ca trebuie sa duc certificatul de inregistrare cu noul CAEN????, declaratie asociat nou( ce sa cuprinda declaratia ?)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 11:40, 6 Februarie 2009
Statutul societatii, probabil e mai veche.acum se numeste act constitutiv.
Statutul societatii este unul si acelasi lucru cu actul constitutiv.
Cand cei de la ONRC au cerut act constitutiv actualizat s-a referit la cel care este rezultat in urma cesionarii partilor sociale de catre asociatul strain in favoarea celui roman in cazul d-voastra. Acest nou act constitutiv se publica in MOF si se taxeaza de catre cei de la ONRC. Acela va fi noul act constitutiv al societatii. Arata ca cel vechi daca nu s-au facut alte modificari in ceea ce priveste obiectul de activitate, sediu, etc, numai ca la asociati vor fi trecuti cei noi rezultati in urma actului de cesiune care se numeste Hotarare a Asociatilor.
Art. 5 Legea 31/1990 privind societatile comerciale :Art. 5 - (1) Societatea în nume colectiv ( SNC) sau în comandită simplă (SCS) se constituie prin contract de societate, iar societatea pe acţiuni (SA), în comandită pe acţiuni sau cu răspundere limitată (SRL) se constituie prin contract de societate şi statut.

(2) Societatea cu răspundere limitată se poate constitui şi prin actul de voinţă al unei singure persoane. În acest caz se întocmeşte numai statutul.

(3) Contractul de societate şi statutul pot fi încheiate sub forma unui înscris unic, denumit act constitutiv.

(4) Când se încheie numai contract de societate sau numai statut, acestea pot fi denumite, de asemenea, act constitutiv. În cuprinsul prezentei legi, denumirea act constitutiv desemnează atât înscrisul unic, cât şi contractul de societate şi/sau statutul societăţii.

Cred ca aceste prevederi legale va pot lamuri in legatura cu dilema statut-act constitutiv. In ceea ce priveste actul constitutiv actualizat, incepand cu ianuare 2007, ONRC nu mai priveste acte aditionale la actul constitutiv. Sociatetile comerciale au obligatia sa isi intocmeasca actul constitutiv intr-un singur act ( cu toate prevederile din actele aditionale), acesta fiind actul constitutiv actualizat. De fiecare data cand in organizarea societatii au loc modificari de natura a modifica actul constitutiv, se intocmeste un nou act constitutiv actualizat cu aceste modificari.

De cand se publica actul constitutic in MOF? :O Probabil doreati sa spuneti ca se depune la Registrul Comertului.
Actele necesare pentru inregistrarea cesiunii sunt explicate aici: [ link extern ]

Actul constitutiv actualizat este forma "la zi" a actului constitutiv, cu alte cuvinte cel initial in care se incorporeaza absolut toate modificarile intervenite de-a lungul existentei societatii.

Declaratia asociatului nou trebuie sa mentioneze ca respectivul indeplineste conditiile legii pentru a detine calitatea de asociat: www.avocatnet.ro/content/con...

PS: Actul constitutiv nu se publica, la MO se publica numai mentiune depunerii actului.

PPS: Regulamentul forumului interzice postarea mesajelor consecutive, aveti posibilitatea editarii mesajului anterior.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale srl Jurist TM Jurist TM In cazul in care cei doi asociati dintr-un SRL cesioneaza toate partile sociale catre doua persoane ( noii asociati ai SRL-ului), ce acte sunt necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Adaugare coduri caen la statut ContSters63174 ContSters63174 Hristos a inviat ! Va rog sa-mi spuneti si mie daca o soc. doreste sa isi adauge in statutul societatii coduri pe care nu le are, am inteles ca se face o ... (vezi toată discuția)
Hotarare aga pentru retragere administrator si schimbare de nume Valentina_D Valentina_D Buna ziua, Imi puteti spune, va rog, cum trebuie sa fie facuta hotararea AGA in cazul in care unul dintre asociati isi schimba numele prin casatorie si ... (vezi toată discuția)