avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... daune transportator
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

daune transportator

Am urmatorul caz:
Transportatorul efectueaza un transport de marfuri care se degradeaza si este de acord sa acopere prejudiciul cauzat Beneficiarului.
Transportatorul considera ca despagubirile pe care trebui sa le platesca reprezinta contravaloarea marfii potrivit documentelor de livrare, documentele ce au insotit transportul.
Insa Beneficiarul doreste sa recupereze valoarea marfii la pretul de vanzare (pretul la care ar fi vandut marfa daca transportul ar fi fost executat corespunzator)

Exista reglementari legale in sensul raspunderii transportatorului pentru intregul prejudiciu?
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 12:59, 4 Februarie 2009
Ce fel de transport? Intern, international, feroviar, rutier ... (de unde am putea sa ghicim?)


De pilda.
Regulile uniforme privind Contractul de Transport Internaţional Feroviar al Mărfurilor (CIM - Apendice B la Convenţia privind transporturile internaţionale feroviare (COTIF) din 9 mai 1980, semnată la Berna

Art 32
§ 1 În caz de avarie a mărfii, transportatorul trebuie să plătească, excluzând orice alte daune-interese, o despăgubire echivalentă cu deprecierea mărfii. Suma despăgubirii este calculată aplicând la valoarea mărfii definită în conformitate cu Articolul 30, procentajul de depreciere constatat la locul de destinaţie.
§ 2 Despăgubirea nu poate depăşi:
a) valoarea pe care ar fi atins-o în caz de pierdere totală, dacă expediţia este depreciată în totalitate prin avariere;
b) valoarea pe care ar fi atins-o în caz de pierdere a părţii depreciate, dacă numai o parte a expediţiei este depreciată prin avariere.

Iar art 30 zice ca.
§ 1 În caz de pierdere totală sau parţială a mărfii, transportatorul trebuie să plătească, excluzând orice alte daune-interese, o despăgubire calculată după cursul la bursă, sau în lipsa acestuia, după preţul curent de pe piaţă, iar în lipsa ambelor, după valoarea uzuală a mărfurilor de aceeaşi natură şi calitate, în ziua şi locul unde marfa a fost luată în primire.
§ 2 Despăgubirea nu poate depăşi 17 unităţi de cont per kilogramul lipsă din masa brută.
§ 3 În caz de pierdere a unui vehicul feroviar care rulează pe roţi proprii şi care este predat la transport ca marfă, sau a unei unităţi de transport intermodal, sau a părţilor lor, despăgubirea este limitată, excluzând orice alte daune-interese, la valoarea uzuală a vehiculului sau a unităţii de transport intermodal sau a pieselor lor, în locul şi momentul pierderii. Dacă este imposibil să se constate în ziua sau la locul pierderii, despăgubirea este limitată la valoarea uzuală în ziua şi locul luării în primire.
§ 4 Transportatorul trebuie să restituie în plus preţul de transport, tarifele de vamă achitate şi celelalte sume cheltuite în legătură cu transportul mărfii pierdute, cu excepţia drepturilor de accize aplicate mărfurilor care circulă sub o procedură de suspendare a unor astfel de obligaţii.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2009
romascanu, moderator
Sa inteleg ca transportatorul nu avea asigurare pentru marfa transportata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achitarea dauna VONPAUL006 VONPAUL006 Am o firma de transport marfa. La o cursa s-a deteriorat o parte din ambalajul marfii si beneficiarul nu a mai primit marfa. A trebuit ... (vezi toată discuția)
Model contract livrare marfa adibarbu27 adibarbu27 ma poate ajuta cineva cu un model contract livrare marfa caci am mare nevoie de el.Va multumesc antic (vezi toată discuția)
Dauna asig cmr office_log office_log In urma efectuarii unui transport rutier de marfuri international,la una din livrari s-a constatat deprecieri la doua bucati panouri sandwich si pt care am ... (vezi toată discuția)