avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... somatie de plata - sau cerere de insolventa?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

somatie de plata - sau cerere de insolventa?

Buna ziua.
In calitate de prestator am de recuperat de la unul din benefiaciri suma de 129 500 lei suma ce reprezinta c/v seviciilor de paza efectuate in periada aprilie2008 - ianuarie 2009. Contractual este prevazut faptul ca plata facturilor va fi efectuata in termen de 15 zile de la emiterea acestora, fiind de asemenea prevazute penalitati de intirziere in cuantum de 0,5% pentru fiecare zi de intirziere.
Nu stiu care procedura care ar ajuta societatea mea sa recupereze mai repede datoria .
Pe de o parte am fost sfatuit sa cer deschiderea procedurii de insolventa pentru debitoare.
Pe de alta parte am fost sfatuit sa ma adresez instantei competente pentru obtinerea unei somatii de plata.
Ce solutie considerati a fi mai avantajoasa din punct de vedere a costurilor si timpului?
VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 14:58, 4 Februarie 2009
Raspunsul nu poate fi decat unul singur, procedura somatiei de plata, intemeiata pe OG 5/2001 sau procedura ordonantei de plata prevazuta de OG 119/2007. Doar acestea sunt instrumentele prin care un creditor isi poate recupera o creanta cu maximul de urgenta. Avand in vedere creanta dumneavoastra puteti folosi oricare din cele 2 proceduri enuntate de mine. In ceea ce priveste cererea insolventei, nu-mi pot imagina cine v-ar pute-o recomanda. Poate doar un lichidator. Sunt avocati specializati pe acest gen de recuperari. Va pot recomanda daca doriti. Onorariul va fi recuperat de la debitor. Succes!
Va multumesc pentru raspuns.
Daca se poate, mai am doua lucruri neclare:
1. exista o procedura prealabila (notificare sau conciliere)?
2. pot solicita pe aceasta cale si penalitatile de intirziere prevazute in contract?
1. Nu este necesara parcurgerea procedurii concilierii prealabile stipulat de prevederile art. 720 Cod Pr. Civila. Este insa foarte util sa notificati debitorul inainte de a proceda la inaintarea cererii catre Instanta de judecata. Notificarea sa o faceti prin intermediul executorului judecatoresc;
2. Puteti solicita penaitatile de intarziere prevazute in contract, si orice alte cheltuieli efectuate de dvs pentru recuperarea acelei creante ( onorariu executor, onorariu avocat, etc.).
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata facturi. cum il dau in judecata? bbn_1982 bbn_1982 Buna ziua! Am de recuperat niste bani de la un client din anul 2008. Luna trecuta am trimis o notificare cu confirmare de primire pe adresa acestuia, dar a ... (vezi toată discuția)
Mai trebuie sa fac procedura concilierii? glo glo o societate comerciala are contract de prestari servicii cu un debitor-societate comerciala.daca vreau sa introduc somatie pe oug 119 mai trebuie sa mai fac ... (vezi toată discuția)
Conciliere si somatie de plata Andrei T Andrei T Am trimis unei firme debitoare o notificare prin care solicitam prezentarea la concilere. Plicul a fost trimis cu AR la firma debitoare dar aceasta a refuzat ... (vezi toată discuția)