avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1041 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

pe 3.12.2012 am nascut cel de al doilea copil.Am fost in concediu de crestere cu primul copil pana la 7.12.2012. Pentru dosarul de indemnizatie pentru CCC2 mi s-a cerut adeverinta cu stagiu de cotizare de la Casa de pensii si Asigurari sociale cu ultima luna sa fie luna nasterii copilului nou nascut.Cei de la casa de pensii mi-au eliberat adeverinta doar pana in luna octombrie.mi-au zis ca pt noimebrie sa vin in luna ianuaire iar pt adeverinta pt luna decembrie sa vin in luna februarie.Astefel pana cand primesc adeverinta pe luna decembrie de la casa de pensii imi expira cele 60 de zile pentru depunerea dosarului.
Cei de la casa de pensii mi-au zis a intru in concediu de maternitate 42 de zile.Pentru asta am nevoie de adeverinta.Angajatorul imi spune ca nu poate sa imi elibereze adeveinta pt medicul de familie deoarece am activitatea suspendata la ei la firma. Cum trebuie sa procedez?Cine trebuie sa imi elibereze adeverinta? multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:36, 12 Decembrie 2012
Buna seara!
Avand in vedere faptul ca ati nascut cel de-al doilea copil pe perioada in care va aflati in CIC, ar trebui sa urmati o procedura simplificata pentru prelungirea concediului si nu v-ar trebui toate actele necesare ca pentru depunerea initiala a dosarului......
Si la mine s-au suprapus 2 concedii, iar pentru prelungirea CIC am depus doar certificat de nastere copil si adeverinta de la angajator cu prelungirea suspendarii CM. mai intrebati acolo unde se depun dosarele, poate au a fost o eroare de a lor...
Angajatorul are dreptate, el nu va poate acorda concediu de nici un fel, avand in vedere faptul ca activitatea d-voastra este suspendata....
tot intre institutiile statului e problema....niciodata nu se potrivesc parerile lor.... oricum, mi se pare cel putin pe dos ca v-au solicitat in 10 decembrie (sa zicem) o adeverinta care sa ateste o plata aferenta intregii luni decembrie...(!)....dar sunt ai nostri, trebuie sa traim cu ei....
Eventual incercati sa intrebati daca va accepta dosarul asa cum il aveti, urmand sa reveniti cu adeverinta buclucasa ulterior...?


1. Deoarece al doilea copil s-a nascut inainte de a se termina CCC1, cand se va termina CCC1 intrati imediat in CCC2 (in ziua urmatoare aceleia in care primul copil implineste 2 ani).

2. Pe perioada de la data nasterii celui de al doilea copil si pana intrati in CCC2 veti primi inca 600 lei pe luna.

3. Indemjnizatia pentru CCC2 este egala cu aceea pentru CCC1 dar;
- nu mai mare de 3400 lei daca ati optat pentru CCC2 pana la 1 an;
- nu mai mare de 1200 lei daca ati optat pentru CCC2 pana la 2 ani.

4. Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2, pana la 1 an sau pana la 2 ani (depinde pentru ce variata optati).
- Apoi mergeti la Primarie cu decizia de prelungire a suspendarii CIM si cu certificatul de nastere a celui de al doilea copil (nu mai aveti nevoie de alte acte, nu se face un nou dosar).
- Legislatia nu spune nimic despre necesitatea adeverintei de la Casa de Pensii (nu stiu de ce unele Primarii cer asa ceva).

5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanță de urgență.

(4) Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea. (n.m. 1 ISR = 500 lei)

(5) Prevederile alin. (4) se aplică inclusiv pentru situațiile în care persoana se află cu primul copil în perioada de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, și naște un alt/alți copil/copii sau se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pentru al doilea copil corladi corladi Buna ziua, sunt in ccc 2 ani cu primul copil, acum sunt insarcinata cu al doilea, cand il voi naste, primul copil va avea varsta de 1 an 6 luni, daca deja stau ... (vezi toată discuția)
Prelungire indemnizatie crestere copil pt a doua nastere versiggia versiggia Buna ziua, as dori ,daca este posibil, sa fiu ajutat cu un raspuns referitor la prelungirea concediului de crestere copil. Sotia mea a nascut primul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil elenaboboc91 elenaboboc91 am un copil de 1 an si 4 luni (sept 2013) pentru care iau indemnizatie de crrestere copil. am nascut din nou pe 6 ian 2015. mai am dreptul la indemnizatie si ... (vezi toată discuția)