avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept locuinta in timpul divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept locuinta in timpul divortului

In cazul unei mame cu un copil minor de 6 ani jumatate, care este in divort si s-a mutat in chirie, are sanse de castig daca solicita in cadrul procesului de divort, (eventual pe cale de ordonanta presedentiala?) sa i se dea dreptul sa locuiasca in fosta locuinta comuna?

Precizez ca tatal copilului spune ca el are dreptul la locuinta, deoarece a primit bani de la parinti in acest sens, dar nu are dovezi, sumele fiind date in numerar. Nu neg ca sotul a avut o contributie mai mare la achizitionarea apartamentului, care a fost cumparat in timpul casatoriei, undeva in anul 2009, dar consider ca si mama a contribuit la acest bun comun, intrucat pe langa faptul ca a avut un serviciu in toata aceasta perioada, a avut grija de copil etc.

De precizat ca principala cauza a declansarii divortului este adulterul sotului, care si in prezent are ca iubita o femeie divortata cu 2 copii. Partajul nu s-a solicitat de niciuna din parti in cadrul divortului, intrucat se taxeaza si sotia nu are suma de bani necesara.In aceste cazuri se poate admite o scutire sau o esalonare a platii taxei de timbru?

Intrebarea principala este deci daca sotia care a declansat divortul are sanse sa obtina pe cale de ordonanta presedentiala, pana la partaj, dreptul de a locui impreuna cu fetita de 6 ani in fosta locuinta comuna?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:38, 14 Decembrie 2012
Da, are sanse sa obtina acest drept. Trebuia insa sa fi solicitat deja acest lucru.

Trebuie sa poata locui in imobil pana la momentul ramanerii irevocabile a hotararii pe partaj

Numai situatia concreta sa permita, in sensul ca se vor putea evita pe viitor certurile si situatiile tensionate care numai bine nu vor face copilului.

Scutirea sau esalonarea de plata taxei de 3% din valoarea masei partajabile se va face in functie de veniturile pe care le are partea la momentul formularii cererii.
Da, se poate pe cale de ordonanta presedintiala obtinerea reintegrarii in locuinta comuna daca este bun comun.

Aspectele legate de fond se vor rezolva in procesul de partaj.

Daca bunul a fost cumparat in timpul casatoriei ati putea incerca si fara sa deschideti procesul de partaj.
Daca instanta ar respinge ordonanta pentru motivul ca nu s-a deschis partaj veti putea deschide din nou un proces pe ordonanta presedintiala dupa ce veti intenta procesul de partaj.

Daca ati deschide procesul de partaj ar trebui sa solicitati sa va fie atribuit in natura bunul imobil.
De ce a placat sotia? Ca starea asta de fapt nu o ajuta deloc...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru partaj stefi_gv stefi_gv In urma incheierii divortului, vreau sa depun dosarul pentru partajul bunurilor comune. In acest sens am inteles ca va trebui sa achit o taxa de 3% din masa ... (vezi toată discuția)
As dori sa inaintez o ordonanta presedintiala pentru custodia fetitei Andreeasofia Andreeasofia Buna ziua as dori sa inaintez o ordonanta presedentiala pt custodia fetitei(7ani)..fiind divortata de 4 ani de tatal si vustodie comuna pana in prezent..as ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj, custodie copil cristianvasilache cristianvasilache Buna ziua! Sunt un barbat de 33 de ani, casatorit din 2009, am o fetita de 1 an si 10 luni. Vreau sa divortez de sotia mea, cu care nu ma mai inteleg de mult ... (vezi toată discuția)