Am o pagina pe facebook si as dori sa postez diverse poze pe care le gasesc pe site-uri si au legatura cu tema paginii mele.As dori si eu cateva lamuriri:
1. trebuie sa mentionez undeva in pagina mea ca pozele sunt luate de pe diverse site-uri unde am gasit poze ce au legatura cu pagina mea de facebook?
2.trebuie sa trec si sursa de unde sunt luate?
3.pot distribui pozele ce apar pe alte site-uri/bloguri?
4.este nevoie sa treaca o anumita perioada de timp intre postarea initiala si a mea?
( de ex. gasesc o poza postata pe un site/blog in 2010 si eu o postez pe facebook acum in 2012)
5.exista vreo restrictie, daca site-urile sunt romanesti sau din strainatate? ( de ex: pot posta numai poze din site-urile/blogurile romanesti)
1. da
2. da
3. distribuiti-le cu specificarea sursei
4. cred ca ar trebui sa treaca cative zeci de ani
5. nu conteaza sursa, normal ar fi sa o mentionati
Exista legea dreptului de autor care va poate ridica probleme.
Este important sa cunoasteti si definitia Copyright-ului = Drept rezervat numai autorului sau editorului de a reproduce si de a vinde operele literare, artistice (ex:fotografii, ilustrare, grafica,etc) si stiintifice; drepturi legale de autor
Daca pozele respective sunt proprietatea unei persoane si aceasta are dovada ca ii apartin prin copyright, atunci sunteti pasibil de sume bune de plata. Pe de alta parte daca utilizati poze cu persoane riscati sa incalcati si art.70-77 din codul civil, in conditiile in care este stipulat expres pe blog, site, portal ca este necesar acordul proprietarului.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pot pune poze pe blog ?
gev
As dori sa stiu daca este legal sa pun pozele altora pe blogul meu, poze descarcate de pe alte site-uri si bloguri, daca specific exact adresa url a pozei. ... (vezi toată discuția)