avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Se poate face recurs sau nu?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Se poate face recurs sau nu?

Buna ziua!
Am o nelamurire cu privire la posibilitatea de a face recurs la o hotarare judecatoreasca in urma unei contestatii-proces verbal de contraventie-legislatie rutiera.
Pe scurt, mi s-a suspendat dreptul de conducere pe o perioada de 1 luna de zile, iar eu am contestat contraventia, deoarece nu avea legatura cu realitatea. Hotararea nu mi-a fost favorabila: "respinge ca neintemeiata plangerea formulata de petent".

Avocatul care m-a indrumat cu actele necesare mi-a spus ca o asemenea hotarare este definitiva si irevocabila, insa luand contact cu un alt avocat, dar si cu un amic politist, mi-au declarat contrariul, adica se poate face recurs, pe baza unei decizii a Curtii Constitutionale din 15 mai 2012, care a declarat articolele ce spuneau ca o decizie judecatoreasca in urma unei contestari al unui proces verbal-contraventie rutiera sunt definitive si irevocabile din prima, ca fiind neconstitutionale.

1.Deci, cum e pana la urma, pot face recurs sau nu?

As mai avea o nelamurire. Daca nu pot face recurs, trebuie sa predau permisul in termen de 15 zile de la hotararea definitiva.
Hotararea a fost pe data oficiala de 10 decembrie. Eu am vazut hotararea pe site, dar n-am primit nimic oficial acasa.
2. Acest termen de 15 zile incepe de la data oficiala a hotararii sau de la data care este stampilata pe plicul pe care-l voi primi acasa?


Multumesc si sper ca am reusit sa ma fac inteles, pt. ca in mod sigur nu am reusit sa folosesc corect termenii din drept.
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2012
Dragos_T, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dragos_T , utilizator 09:37, 30 Ianuarie 2013
Decizia nr.500/2012 a C.C. a fost publicata in MO nr.492/ 18 iulie 2012, si este obligatorie pentru toate instantele. Puteti face recurs, termenul de recurs incepand sa curga de la data cand ati primit sentinta judecatoriei.
Avocatul 2 avea dreptate, puteti face recurs.
Buna ziua!
As dori, va rog, daca puteti sa-mi confirmati raspunsul la a doua intrebare.
Hotararea a fost data pe 10 decembrie 2012 si nici pana acum nu a ajuns plicul acasa.

Deci termenul de recurs sau de predare al permisului incepe sa curga de cand primesc hotararea acasa, nu?

Nu de alta, dar nu vreau sa ma trezesc ca hotararea a fost comunicata politiei, iar eu conduc cu permisul suspendat, devenind infractor :( .
Rog mult o confirmare! Mutumesc!
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2013
Dragos_T, utilizator
Permisul trebuie predat in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a hotararii (din cate stiu la contestatii nu se poate face recurs),daca nu predati permisul nu apareti cu el suspendat,puteti conduce doar ca daca sunteti oprit de politie,o sa va retina permisul pe perioada de pe procesul verbal plus 30 zile.DV. ati depasit aceasta perioada si vi se adauga inca 30 zile.Hotararea nu se comunica la politie decat de dv. Va sfatuiesc sa cautati pe site-ul judecatoriei unde ati avut procesul,la dosare (dupa nume sau nr.dosar) si sa printati pagina cu hotararea,pe care o duceti la politi impreuna cu permisul.
Termenul de recurs curge de la comunicare, adica din data trecuta din stamplia postala de la oficiul de primire.
Pe romaneste, de cand primiti hotararea acasa.

Alte discuții în legătură

Termen predare permis la politie dupa ce plangerea contraventioanla a fost respinsa in instanta eul_liric eul_liric Buna Ziua, In data de 12.12.2012 in urma ultimului termen pentru plangerea contraventionala formulata de mine impotriva politiei rutiere s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis faleza faleza am dus permisul la politie in vederea suspendarii,si mi-au dat inca 30 de zile pentru ca am depasit termenul de 15 zile de la data procesului desi in ziua in ... (vezi toată discuția)
Comunicare ipj cristian11 cristian11 In urma cu 2 ani, am depus plangere impotriva unui proces verbal de contraventie rutiere...Prin februarie 2010 prin sentinta mi s-a respins plangerea ... (vezi toată discuția)