avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... patronul refuza sa mi dea lichidarea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

patronul refuza sa mi dea lichidarea

mi am dat demisia in 21 nov si trebuia sa iau lichidarea in 15 dec , ea refuza pe motivul ca am luat avans, ceea ce nu este adevarat, colegii stiu, si nu putea da avans la o saptamana dupa salar, este patroana care nu da lichidarea dk pleci, si nici bonurile, nici macar pe luna trecuta , este o exploatatoare, ce sa fc #-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:55, 22 Decembrie 2012
Aveti doua posibilitati care se pot exercita concomitent:
- sesizarea ITM-ului .. sesizarea se va depune/trimite la ITM-ul in raza caruia isi are sediul social angajatorul.

- actionarea in judecata a angajatorului. Actiunea o veti depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul si este scutita de plata taxelor judiciare. Actiunea se depune in termen de maxim 3 ani de la data de cand trebuia sa va achite salariul.

Art. 171 C.mun.
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului
Am fost la ITM, am discutat cu juristul, care mi a spus sec ca dk am incetat raportul de munca nu mai are ce sa i faca, sa ma adresez instantei, eu de sarbatori raman fara bani, si ma intreb cat ar dura procesul, multumesc pt raspuns:)
Discutiile verbale nu-si au rostul in astfel de situatii .. trebuia sa depuneti in scris acea sesizare la ITM , urmand ca acesta sa va comunice raspunsul lor la problema dvs ..

Durata unui proces depinde de mai multi factori .. poate dura si cativa ani.
Faceti in scris o sesizare la ITM in care expuneti toate problemele dvs. Daca angajatorul sustine ca v-a acordat drepturile salariale si bonurile care vi se cuveneau v-a trebui sa prezinte inspectorilor un stat de plata semnat de dvs. Daca il prezinta si nu e semnat de dvs, le puteti face plangere la politie pt fals.
Dupa ce primiti raspunsul de la ITM, daca nu va primiti banii, actionatii in instanta.
Florin Cioca a scris:

...
Dupa ce primiti raspunsul de la ITM, daca nu va primiti banii, actionatii in instanta.

Actionarea in instanta nu este conditionata de sesizarea ITM-ului sau de raspunsul acestuia la sesizare.

Alte discuții în legătură

Cum recuperez salariile restante? sorinaionela sorinaionela din luna octombrie 2012 lucrez cu contract de munca dar nu am primit nici un ban pana astazi,doar niste bonuri (11)...cum pot recupera salariile restante,mai ... (vezi toată discuția)
Plata salariu la incetare contract munca promocris promocris Am lucrat la o firma la care mi-a incetat contractul de munca din vointa lor. Problema este ca mai au sa-mi plateasca ultimele doua salarii si ma tot amana . ... (vezi toată discuția)
Salariul michelangelo149 michelangelo149 Am lucrat la o brutarie din Botosani, patroana acelei brutarii refuza sa plateasca salariul mie si inca la 2 fete. O fata nu a mai venit din cauza ca era ... (vezi toată discuția)