avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce cale de atac exista dupã contestația in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce cale de atac exista dupã contestația in anulare?

Ce cale de atac exista după contestație in anulare
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:26, 24 Decembrie 2012
CAPITOLUL II
Revizuirea hotararilor

Art. 322. - Revizuirea unei hotarari ramase definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul, se poate cere in urmatoarele cazuri:
1. daca dispozitivul hotararii cuprinde dispozitii potrivnice ce nu se pot aduce la indeplinire;
2. daca s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronuntat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decat s-a cerut;
3. daca obiectul pricinii nu se afla in fiinta;
4. daca un judecator, martor sau expert, care a luat parte la judecata, a fost condamnat irevocabil pentru o infractiune privitoare la pricina sau daca hotararea s-a dat in temeiul unui inscris declarat fals in cursul sau in urma judecatii, sau daca partea care a jurat a fost condamnata irevocabil pentru fals;
5. daca, dupa darea hotararii, s-au descoperit inscrisuri doveditoare, retinute de partea potrivnica sau care nu au putut fi infatisate dintr-o imprejurare mai presus de vointa partilor, ori daca s-a revizuit hotararea unei instante penale sau administrative pe care ea s-a intemeiat;
6. daca statul ori alte persoane juridice de drept public sau de utilitate publica, disparutii, incapabilii sau cei pusi sub curatela sau consiliul judiciar nu au fost aparati de loc sau au fost aparati cu viclenie de cei insarcinati sa-i apere;
7. daca exista hotarari definitive potrivnice date de instante de acelasi grad sau de grade deosebite, in una sau aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate.

Aceste dispozitii se aplica si in cazul cand hotararile potrivnice sunt date de instante de recurs. In cazul cand una dintre instante este Curtea Suprema de justitie, cererea de revizuire se va judeca de aceasta instanta;
8. daca partea a fost impiedicata sa se infatiseze la judecata si sa instiinteze instanta despre aceasta, dintr-o imprejurare mai presus de vointa sa.
Art. 323. - Cererea de revizuire se indreapta la instanta care a dat hotararea ramasa definitiva si a carei revizuire se cere.

In cazul art. 322 pct. 7, cererea de revizuire se va indrepta la instanta mai mare in grad fata de instanta sau instantele care au pronuntat hotararile potrivnice. Cand cele doua instante care au dat hotararile potrivnice fac parte din circumscriptii judecatoresti deosebite, instanta mai mare in grad la care urmeaza sa se indrepte cererea de revizuire va fi aceea a instantei care a dat prima hotarare.

Art. 324. - Termenul de revizuire este de o luna si se va socoti:
1. in cazurile prevazute de art. 322 pct. 1, 2 si 7 al. 1, de la comunicarea hotararilor definitive, iar cand hotararile au fost date de instante de recurs dupa evocarea fondului, de la pronuntare; pentru hotararile prevazute la punctul 7 al. 2 de la pronuntarea ultimei hotarari;
2. in cazul prevazut de art. 322 pct. 3, de la cel din urma act de executare;
3. in cazul prevazut de art. 322 pct. 4, din ziua in care partea a luat cunostinta de hotararea instantei penale de condamnare a judecatorului, martorului, expertului, sau partii care a jurat sau de hotararea care a declarat falsitatea inscrisurilor;
4. in cazurile prevazute de art. 322 pct. 5, din ziua in care s-a descoperit inscrisul;

5. in cazurile prevazute de art. 322 pct. 6, de la comunicarea hotararii definitive facuta statului ori celorlalte persoane de drept public sau de utilitate publica, sau de la intoarcerea disparutului ori de la dobandirea capacitatii; in aceste din urma doua cazuri termenul fiind de 6 luni.
In cazul art. 322 pct. 8 termenul de revizuire este de 15 zile si se socoteste de la incetarea impiedicarii.

Art. 325. - Instanta poate suspenda executarea hotararii a carei revizuire se cere, sub conditia darii unei cautiuni.

Art. 326. - Cererea de revizuire se judeca potrivit dispozitiilor prevazute pentru cererea de chemare in judecata.
Mulțumesc (anticipat pentru răspuns) Ce cale de atac exista după contestație in anulare după epuizarea termen căi de atac descrise mai sus?
Aveți răspunsul mai jos la art.328 din C.Proc.Civ.
Art. 328. - Hotararea asupra revizuirii este supusa cailor de atac prevazute de lege pentru hotararea revizuita.

Daca revizuirea s-a cerut pentru hotarari potrivnice calea de atac este recursul.

CAPITOLUL III
Recursul in interesul legii si recursul in anulare (NU PT. JUSTIȚIABILI și nici în folosul lor personal) :

Art. 329. - Procurorul general, din oficiu sau la cererea ministrului justitiei, are dreptul, pentru a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii pe intreg teritoriul tarii, sa ceara Curtii Supreme de Justitie sa se pronunte asupra chestiunilor de drept care au primit o solutionare diferita din partea instantelor judecatoresti.

Deciziile prin care se solutioneaza sesizarile se pronunta de sectiile unite si se aduc la cunostinta instantelor de Ministerul Justitiei.

Solutiile se pronunta numai in interesul legii, nu au efect asupra hotararilor judecatoresti examinate si nici cu privire la situatia partilor din acele procese. Dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante..

Art. 330. - Procurorul general, din oficiu sau la cererea ministrului justitiei, poate ataca cu recurs in anulare, la Curtea Suprema de Justitie, hotararile judecatoresti irevocabile pentru urmatoarele motive:

1. cand instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti;

2. cand s-au savarsit infractiuni de catre judecatori in legatura cu hotararea pronuntata.

Art. 3301. - Recursul in anulare se poate declara oricand.

Art. 3302. - Procurorul general poate dispune pe termen limitat suspendarea executarii hotararilor judecatoresti inainte de introducerea recursului in anulare.

Dupa introducerea recursului in anulare, instanta poate sa dispuna suspendarea executarii hotararilor sau sa revina asupra suspendarii acordate.

Art. 3303. - La judecarea si solutionarea recursului in anulare se aplica in mod corespunzator dispozitiile privitoare la recurs.

Judecata recursului in anulare se face cu participarea procurorului, care expune motivele acestui recurs si va pune concluzii.

Art. 3304. - Pana la inchiderea dezbaterilor procurorul general isi poate retrage motivat recursul in anulare. In acest caz, partile din proces pot cere continuarea judecatii.
Mulțumesc mult (anticipat) pentru răspuns fondat pe articolele de lege enumerate de dumneavoastră. LIPSESC însă din a doua parte a răspunsului articolele care prevăd TERMENELE LIMITA în care se pot exercita căile de atac descrise în n a doua parte a răspunsului! Rog completare și acestea.
Intervenţie moderator


@ n53


Aţi citat din Codul de procedură civilă în vigoare acum doisprezece ani. Din anul 2000 până în prezent unele dispoziţii au fost modificate/abrogate după cum urmează:
-pct. 4 al art. 322 a fost modificat prin art. I, pct. 55 din Legea nr. 219/2005;
-pct. 5 al art. 322 a fost modificat prin art. I, pct. 124 din OUG nr. 138/2000;
-potrivit dispoziţiilor art. III, alin. (2) din OUG nr. 138/2000, sintagma "consiliul judiciar" a fost eliminată din conţinutul pct. 6 al art. 322;
-art. 322 are şi pct. 9 şi pct. 10, introduse prin art. I, pct. 14 din OUG nr. 58/2003 şi respectiv prin art. II, pct. 1 din Legea nr. 177/2010;
-pct. 3 de la alin. (1) al art. 324 a fost modificat prin art. I, pct. 125 din OUG nr. 138/2000;
-pct. 4 de la alin. (1) al art. 324 a fost modificat prin art. I, pct. 126 din OUG nr. 138/2000;
-art. 324 are şi alin. (3), introdus prin art. I, pct. 15 din OUG nr. 58/2003;
-art. 325 a fost modificat prin art. I, pct. 127 din OUG nr. 138/2000;
-alin. (2) al art. 326 (care în mesajul dvs. nu există) a fost modificat prin art. I, pct. 128 din OUG nr. 138/2000;
-art. 326 are şi alin. (3), introdus prin art. I, pct. 129 din OUG nr. 138/2000;
-alin. (2) al art. 328 (care în mesajul dvs. nu există) a fost modificat prin art. I, pct. 56 din Legea nr. 219/2005;
-titlul cap. III a fost modificat prin art. I, pct. 16 din OUG nr. 58/2003;
-art. 329 a fost modificat prin mai multe acte normative, ultimul fiind Legea nr. 202/2010;
-art. 330-330^4 au fost abrogate prin art. I, pct. 17 din OUG nr. 58/2003;
-prin art. I, pct. 33 din Legea nr. 202/2010 au fost introduse art. 330^5-330^7.


Voi şterge următoarele mesaje care vor conţine trimiteri la prevederi legale modificate şi/sau abrogate. Un mesaj argumentat cu prevederi legale în vigoare acum doisprezece ani nu are cum să aducă un plus de valoare discuţiei şi este inutil celui care întreabă (pct. 2.3 şi pct. 2.4 din regulamentul de postare în Forum). Vă sugerez, totodată, să recitiţi mesajul privat pe care vi l-am trimis anul acesta în 30 septembrie.


Gabriela Pintea
Ultima modificare: Luni, 24 Decembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de revizuire ContSters79057 ContSters79057 Doresc sa fac o cerere de revizuire pe motivul ca \"dupa darea hotararii, s-au descoperit inscrisuri doveditoare care nu au putut fi infatisate atunci\" si ma ... (vezi toată discuția)
Termen contestatie in anulare...? ramy84 ramy84 S..C. X S.R.L. a depus plangere contraventionala impotriva unui proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor emis de OPC. Instanta de fond a ... (vezi toată discuția)
Taxa auto covasa_dan covasa_dan va rog sa imi dati un sfat.am facut recurs pentru recuperarea taxei auto iar acesta a fost respins in data de 29.02.2012 \"anulează ca netimbrat recursul ... (vezi toată discuția)