avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Impact autoturism - TIR
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Impact autoturism - TIR

Buna ziua,
In urma cu o saptamana autoturismul pe care il conduceam regulamentar a fost agatat de remorca unui TIR care a schimbat banda fara sa se asigure si sa semnalizeze.
Am convenit cu soferul vinovat sa completam formularul de intelegere amiabila si mi-a inmanat copie dupa asigurare, dupa care si-a vazut linistiti de drum.
Cand am sunat la firma de asigurari sa fac programare pentru constatare si deschidere dosar de dauna, agentul mi-a comunicat ca trebuie sa se prezinte ambele vehicule. Intrebarea mea este: de ce trebuie sa se prezinte si respectivul daca masina lui nu a fost avariata ? Soferul respectiv mi-a comunicat ca nu are de ce sa mai vina la constatare din moment ce mi-a semnat declaratia amiabila si mi-a dat asigurarea ?
Ce este de facut in cazul asta ? Mai am vreo sansa sa imi recuperez dauna ?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: roxana75 , utilizator 10:13, 11 Ianuarie 2013
E de preferat sa se prezinte si vinovatul pentru a se efectua poze la auto vinovat. Nu e obligatoriu, insa v-ar scuti de multe probleme. Nu cred ca i-ar fi greu vinovatului sa treaca pe la orice agentie a asiguratorului din orice oras sa completeze o declaratie, dureaza max 10 minute. N-o luati ca o rea-vointa din partea reprezentantilor soc de asigurare, ei vor doar sa se asigure ca evenimentul chiar a avut loc.
Multumesc pentru raspuns.
Nu interpretez solicitarea agentului de asigurari ca rea vointa, presupun ca asta e legislatia, dar soferul TIR-ului nu doreste sa se mai deplaseze la nicio agentie, pe motiv ca mi-a semnat intelegerea amiabila in care a declarat ca este vinovat si mai ales la eu sunt singura cu masina avariata, el nu are nici o zgarietura.
Este posibil sa nu mi se deschida dosarul de dauna datorita neprezentarii ambelor parti implicate in accident ?
Dosarul de dauna se va deschide, asiguratorul are aceeasta obligatie. Insa exista posibilitatea sa va refuze plata despagubirii. Motive se gasesc, vedeti de exemplu art 45 alin 3 din norma 14/2011.
Aduceti-i aminte vinovatului ca are niste obligatii legale in fata asiguratorului (vedeti "obligatiile asiguratului" din aceeasi norma de mai sus), rugati-l sa-si faca macar datoria morala (daca nu pe cea legala) de a va ajuta sa obtine despagubirea cuvenita pt reparatia auto. Pana la urma el a fost vinovat, nu dvs.
Amintiti-i asiguratorului ca asiguratul este cel obligat sa anunte/declare /avizeze evenimentul iar dv. nu aveti obligatii contractuale legate de polita.Asiguratorul poate solicita unui reprezentant din teritoriu (sediul asiguratului vinovat) sa efectueze cercetarile de rigoare, avand responsabilitatea acoperirii daunei si eventual recuperarea acesteia de la asigurat, (avand deja declaratia acestuia) daca se dovedeste reaua intentie sau falsul in declaratii.
Din pacate, aceste "cercetari" pot dura 3 luni si acesta este scopul urmarit ....:yes:
Puteti sa-l "alertati" putin pe sofer, informandu-l ca este spre binele lui sa ia legatura cu asiguratorul, pentru a evita acuzatia de fals in declaratii.:rtfm:
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
nucu$, utilizator
Am reusit sa vorbesc cu cineva de la Euroins, mi-au cerut sa am macar niste poze cu cealalta masina, altfel mi se respinge dosarul. Acum ramane sa dau de celalalt sofer sa-i fac poze TIR-ului. Nu stiu cata relevanta vor avea pozele daca nu se cunoaste nicio urma a impactului,..... la el. Probabil vor sa se vada clar numarul de inmatriculare.

Alte discuții în legătură

Accident auto anamariamed anamariamed Buna ziua, am si eu o nelamurire in ceea ce priveste solutionarea unei daune auto. Astazi am fost implicata intr-un accident auto, eu am intrat in depasirea ... (vezi toată discuția)
Vinovatul accidentului auto refuza sa-mi prezinte o copie rca jjwar jjwar Buna Ziua, Am fost implicat intr-un accident rutier cu daune materiale fara victime impreuna cu alti 2 soferi. Politia a constatat accidentul si a gasit ... (vezi toată discuția)
Contraventii rutiere/tamponare cu avarii aveugenman54 aveugenman54 ***dupa o tamponare din vina/culpa/ recunoscuta a lui \"x \"si semnarea intelegerii amiabile/formular/ de ambii soferi, acelasi\" x \"refuza fara un motiv ... (vezi toată discuția)