avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

taxa de timbru

Se poate respinge o actiune pe motiv ca este netimbrata sau insuficient timbrata sau judecatorul da un termen pentru a se timbra actiunea?
Cel mai recent răspuns: adrianef , utilizator 23:01, 20 Decembrie 2012
Se poate cere un termen pentru a se putea timbra actiunea,se poate cere-daca este cazul si ordonanta presedentiala pentru ajutor taxa de timbru, sau esalonarea taxei de timbru sau chiar pentru scutire de la taxa de timbru, in functie de speta si de situatie si de documentatie -eu am avut personal un astfel de caz insa nu exista varianta sa nu o platiti daca aceasta cade in sarcina Dvs deoarece va preia actiunea ca si netimbrada sau poate fi respinsa actiunea pe considerentul insuficientei timbrarii acesteia, asa ca mai glumind sau in serios si eu ca si oricare contribuabil in aceasta tara ca sa ma judec sunt obligat sa timbrez, sa platesc o taxa judiciara de timbru, daca nu nu mai ai posibilitatea de a te judeca-asta nu inseamna ca vei castiga ci doar ca legal-juridic ai posibilitatea sa te judeci.
Nedumerirea mea era legata de primul termen. Pot sa ma trezesc ca la primul termen sa respinga actiunea ca netimbrata suficient?
Am gasit raspunsul . Il postez in ideea ca poate mai are cineva aceiasi dilema ...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că pentru anularea acţiunii ca netimbrată, în temeiul prevederilor art. 20 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, instanţa de judecată este obligată să înştiinţeze partea nu doar asupra existenţei obligaţiei de timbrare prin raportare la valoarea contestată, ci are obligaţia legală de a indica cuantumul exact al taxei de timbru datorate. Înalta Curte a precizat că această obligaţie rezultă din interpretarea sistematică a dispoziţiilor din Legea nr. 146/1997 referitoare la dreptul părţii în sarcina căreia s-a stabilit o anumită taxă de timbru, de a contesta cuantumul acesteia prin formularea unei cereri de reexaminare. Or, în absenţa indicării cuantumului taxei de timbru, partea în cauză este lipsită de posibilitatea de a beneficia de un astfel de mijloc juridic.

vezi: Decizia nr. 1436 din 5 aprilie 2011 pronunțată în recurs de Secția comercială a Înaltei Curți de Casație şi Justiție ([ link extern ] )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate achita taxa de timbru la terminarea procesului? marianapirvu marianapirvu se poate plati taxa de timbru aferenta unui proces pentru pretentii, la terminarea procesului? (vezi toată discuția)
Taxa de timbru iustinian13 iustinian13 pana cand se poate plati taxa de timbru? Intr-un dosar reclamanta cere despagubiri de 10.000lei, plateste o taxa de timbru de 300 lei, si spune ca va mai ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru AION AION Intr-un proces civil (conflicte de munca) pe care l-am castigat , dar avocatul nu a cerut cheltueli de judecata , poate fi considerata cererea cheltuelilor de ... (vezi toată discuția)