avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Garantie spatii comune bloc/complex
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Garantie spatii comune bloc/complex

Buna ziua,

Am cumparat un apartament nou cu cota parte din spatii comune aferente si nu stiu ce garantie am pentru spatiile comune, respectiv instalatiile comune blocului/complexului.

Problema este ca s-a strica un echipament din complex, iar dezvoltatorul sustine ca garantia lui a expirat asa ca trebuie sa platim noi (locatarii) pentru repararea lui. Ce obligatii are el in acest caz? Garantia pe care mi-a oferit-o pentru apartament nu se aplica si spatiilor comune/instalatiilor?
Blocul a fost dat in folosinta in 2011, eu cumparand apartamentul in septembrie 2011.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: tonipieleanu , utilizator 09:25, 28 Decembrie 2012
tonipieleanu a scris:


nu stiu ce garantie am pentru spatiile comune, respectiv instalatiile comune blocului/complexului.




Nu ati precizat daca la nivelul condominiului a fost infiintata asociatie de proprietari
Conform dispozitiilor care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari,intretinerea si reparatia spatiilor comune reprezinta si implica responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Pe cale de consecinta nu este necesar sa detineti garantie la spatiile comune
Asociatia de proprietari nu a fost infiintata inca. Actele au fost depuse si urmeaza ca in saptamanile urmatoare sa primim decizia de infiintare.
Ca sa complic problema si mai mult, complexului este unul mix, 2 blocuri de locuinte si 2 cladiri de birouri. Vor exista 2 asociatii de proprietari, cate una pentru fiecare bloc de locuinte.
Care este situatia garantiei in acest caz?
In situatia in care ati precizat ca au fost desfasurate demersurile pentru infiintarea entitatii juridice,pe cale de consecinta ,spatiile comune, respectiv instalatiile comune blocului.vor reprezenta si vor implica strict responsabilitatea asociatiei de proprietari
Concret care este problema dvs cu garantia spatiilor comune din condominiu ?
Desi complexul este relativ nou (primul bloc de locuinte a fost dat in folosinta in 2011) sunt probleme de hidroizolatie ale subsolului plus una dintre automatizarile din subsol nu mai functioneaza.
Dezvoltatorul, care detine cele 2 cladiri de birouri mentionate anterior, spune ca garantia a expirat si nu le poate repara decat daca platim toti.
Ce se poate face in acest caz?

Asa cum dezolvatorul mi-a acordat garantie pentru apartament nu trebuie sa-mi ofere garantie si pentru spatiile comune pe care le-am dobandit?
Pentru raspuns concret solicitati cartea tehnica a imobilului ,care trebuie sa contina inclusiv documentele de garantie pentru lucrarile executate
In cazul prestarilor de servicii, informatiile privind termenul de garantie trebuie sa cuprinda categoria calitativa a serviciului, dupa caz, timpul de realizare, termenul de garantie si postgarantie, preturile si tarifele, riscurile previzibile si, dupa caz, alte documente prevazute expres de lege.
Codul civil prevede raspunderea pentru calitatea constructiei:
Art. 1483. - Daca, in curs de 10 ani, numarati din ziua in care s-a ispravit cladirea unui edificiu sau facerea unui alt lucru insemnator, unul ori altul se darama in tot ori in parte, sau ameninta invederat daramarea, din cauza unui viciu de constructie sau a pamantului, intreprinzatorul si arhitectul raman raspunzatori de daune.


Legea 10/1995 privind calitatea in constructii prevede:
Art. 29. - Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricantii si furnizorii de materiale si produse pentru
constructii, executantul, responsabilul tehnic cu executia atestat, dirigintele de specialitate, expertul tehnic atestat raspund
potrivit obligatiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale constructiei, ivite intr-un interval de 10 ani de la receptia lucrarii,
precum si dupa implinirea acestui termen, pe toata durata de existenta a constructiei, pentru viciile structurii de rezistenta
rezultate din nerespectarea normelor de proiectare si de executie in vigoare la data realizarii ei.

In ce priveste viciile aparente ale lucrarii, care nu pot fi reclamate dupa receptie (predare-primire), se angajeaza raspunderea antreprenorului numai daca s-a stabilit un termen de garantie. In acest sens, Legea 10/1995 prevede:
Art. 23. - Executantul lucrarilor de constructii are urmatoarele obligatii principale:
................................
k) remedierea, pe propria cheltuiala, a defectelor calitative aparute din vina sa, atat in perioada de executie, cat si in perioada de garantie stabilita potrivit legii;




Garantiile se acorda pentru orice fel de constructie si instalatiile aferente acesteia, indiferent de forma de proprietate a investitorului sau de destinatia constructiei.
Garantiile se acorda si pentru lucrarile de montaj utilaje, echipamente si instalatii tehnologice la cladirile noi, dar si la cladirile deja existente, cu ocazia reparatiilor capitale, consolidarilor, modificarilor, extinderilor, modernizarilor, retehnologizarilor.
Prin contractele care se incheie intre executant si beneficiar este obligatorie inscrierea clauzelor referitoare la nivelul de calitate al constructiilor si la garantiile materiale acordate de catre executant.

Garantia se acorda pe o perioada determinata stabilita intre executant si beneficiarul lucrarilor de constructii-montaj si se constituie cu scopul crearii unor disponibilitati banesti necesare pentru acoperirea unor eventuale reclamatii de calitate care ar putea interveni intre data receptiei provizorii si data receptiei definitive a lucrarilor.
De regula, garantiile se acorda sub forma de procente aplicate asupra valorii lucrarilor executate, cuprinse in situatiile de lucrari intocmite lunar sau pe fiecare stadiu de executie.
Executantul lucrarilor de constructii are drept obligatie principala remedierea, pe propria cheltuiala, a defectelor calitative aparute din vina sa, atat in perioada de executie cat si in perioada de garantie stabilita.
Garantia se acorda pe fiecare stadiu de executie, indiferent de procentul de realizare al lucrarilor efectuate asa cum sunt consemnate in situatiile de lucrari receptionate pe etape de executie: receptia la terminarea lucrarilor, receptia la punerea in functiune a capacitatilor de productie, receptia finala si receptia definitiva.


Alte discuții în legătură

Constructii/garantii rebell_rose rebell_rose Buna dimineata! Unui bloc construit in anul 2008 si dat in folosinta in 2009, a inceput sa-i cada fatada. In apartamente locatarii au mucegai ( an de an au ... (vezi toată discuția)
Activitate social culturala in bloc de locuinte zerox zerox In blocul in care locuiesc exista de ceva timp un ONG care isi desfasoara activitatea la ultimul etaj al blocului. Printre activitatile pe care vor sa le ... (vezi toată discuția)
Acoperisul, parte comuna ivanvintilica ivanvintilica Buna seara. Locuiesc intr-un bloc cu 140 apartamente pe o scara cu P+4 etaje.Ocup un apartament la etajul4. Problema mea este ca izolatia de sus s-a deteriorat ... (vezi toată discuția)