avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier cu o constatare amiabila; ulterior ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier cu o constatare amiabila; ulterior plingere pentru vatamare corporala

Buna tuturor!;apelez la acest forum in ideea unor sfaturi utile.
Problema mea suna asa:... am avut un accident rutier la finele lui 2011; am intrat intr-o alta masina din spate. Am convenit si facut cu partea vatamata (sot si sotie) o constatare amiabila si mentionat in aceasta ca nu sunt vatamari corporale de nici un fel, chiar daca sotia soferului a acuzat mici dureri, ea a refuzat sa mearga la spital cu ambulanta. In ziua urmatoare a accidentului i-am vizitata pe cei doi acasa si totul era in buna regula (d-na fusese la un control medical si era ok,era acasa; fiul acesteia e cadru medical la unitatea de unde urmeaza sa-si obtina un certificat medico legal). Astfel ca, la 4 zile dupa accident si dupa ce masina lor fusese declarata dauna totala, d-na se prezinta la urgente internandu-se si obtinand certificatul medico-legal cu 17 zile de ingrijiri medicale in baza caruia depune o plingere de vatamare corporala din culpa. Au inceput ulterior pretentiile materiale care se ridica la o suma considerabila.
Politia m-a chemat(dupa alte 10 zile) sa ma instiinteze si sa-mi retina permisul de conducere, eliberandu-mi o dovada cu drept de circulatie pt 15 zile, pe care, parchetul,pe motiv ca nu-am prelungit-o in timpul valabilitatii ei, refuza sa-mi acorde alte 30 de zile de mai bine de un an.( am facut o cerere de prelungire si o plangere ulterirora la refuzul procurorului de a o prelungi )
Pe scurt a trecut un an in care politia a avut nevoie de 8 luni sa intocmeasca dosarul, iar la parchet e de mai bine de 4 luni, fara nici o solutie; eu sunt privat de a-mi exercita dreptul de a conduce; iar termenul de judecata intr-un timp rezonabil nu cred ca se aplica atat timp cit perioada in care nu s-a dat nici o solutie, depaseste de patru ori o eventuala sanctiune.
In momentul in care se incheie un constat amiabil intre parti, se piede orice drept de ridicare a pretentiilor. Doamna si-a luat cerfiticatul prin "cadouri". Angajati un avocat sa va rezolve problema.
Pentru a se pronunta, procurorul trebuie sa efectueze o cercetare, avand la baza dosarul intocmit de catre politie. In cadrul cercetarii veti fi audiat si dvs. si victima. Dupa caz, procurorul poate cere o expertiza tehnica judiciara in domeniul medical, iar expertul nominalizat, in functie de obiectivele stabilite de catre procuror, se va pronunta inclusiv asupra certificatului medical detinut de catre victima.
In timpul cercetarii, puteti fi asistat de catre un avocat, care poate sa invoce in fata procurorului existenta constatarii amiabile de accident, facuta initial intre parti, care in termeni juridici, in anumite conditii, poate sa duca la pierderea dreptului de a se ridica ulterior pretentii de catre partea vatamata.
Stimate domn,dvs ati incercat inca de la inceput sa musamalizati accidentul lucru ce nu va fi privit cu ochi buni de organele de urmarire penala.Fiind vorba de o dauna totala este clar ca accidentul a fost cu victime ,constatul amiabil nu opereaza in aceasta situatie.Dvs aveati obligatia sa anuntati imediat politia,si sa nu miscati autoturismele fara acordul echipei de cercetare,este posibil sa fiti acuzat si de alta infractiune pe langa vatamare corporala din culpa.
Ultima modificare: Vineri, 21 Decembrie 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
...cu tot respectul cuvenit!,ce anume vi se pare ca am musamalizat?; am prezentat faptele cum s-au petrecut. valoarea masinii in care a fost partea vatamata era mica iar societatea de asigurare a considerat-o drept dauna totala si despagubita ca atare.
Nu am facut decat sa prezint faptele cum ele au fost. Iar cei de la serviciul rutier au fost prezenti la locul accidentului si nu au intervenit cu nici o sanctiune in momentul cind s-a ajuns de comun accord in privinta acelui constat amiabil. doar la 10 zile cind a fost depusa plingerea si formulate pretentiile.
...exista deasemenea si declaratia din ziua acidentului, pentru politia rutiera, in care se formuleaza deasemenea ca nu sunt vatamari de nici un fel.
Am mentionat doar ca i-am si vizitat a doua zi acasa.
Ce anume pare ca am musamalizat?
Incerc sa va ajut si sa fiu obiectiv,din descrierea dvs asta a fost parerea mea,v-am raspuns in functie de informatiile furnizate,acum vad ca precizati ca a fost si politia prezenta.Va sfatuiesc sa va angajati un avocat care sa va asiste si sa va explice posibilele implicatii pe care le veti avea,altfel o sa ajungeti sa fiti condamnat si nu o sa intelegeti de ce.In caz de vatamare corporala din culpa victima are la dispozitie doua luni in care poate sa depuna plangere penala,constatul amiabil nu reprezinta si renuntarea la o asemenea plangere.

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala crysta crysta cati bani se pot cere ca daune in cazul unui accident rutier in care victima a suferit vatamari corporale iar certificatul medico-legal este de 10 zile. Ce ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cimaxcim cimaxcim pe data de 25-11-2009 am facut un accident prin neacordarea prioritati de dreapta in nmasina mea eram eu cu sotia in cealalta masina erau doua persoane si ele ... (vezi toată discuția)
Accident rutier burghezan burghezan Buna ziua. In data de 09.08.2012 am produs un accident rutier. Circulam pe banda a 2 -a in apropierea unei treceri de pietoni semaforizata. Soferul din fata ... (vezi toată discuția)