avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intrebare contopire noul cod penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Intrebare contopire noul cod penal

Conform Art. 39 ind 1 al b :
"cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;"

Presupunem ca avem 4 condamnari:

Una de 4 ani , doua de 3 ani si una de 1 an. Care va fi pedeapsa totala dupa contopire ? (fara sa luam in considerare un eventual spor)

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:34, 29 Decembrie 2012
se aplica pedeapsa cea mai grea...cum ati scris si dvs
problema este ca nu stim cand intra in vigoare noul cod penal (poate ca in dat de 01 febr 2014.....sper si eu)
Da, nu va gantiti inca la noul cod.
La contopire se aplica pedeapsa cea mai grea.
Nu mereu se aplica spor.
Depinde.foarte mult si cum pledeaza avocatul si de felul in care intelege si apreciaza instanta.
Hopa stati asa. Pe noul cod pedeapsa va fi 4 ani + 1/3 din 3+3+1 adica 4 + 2 ani si 4 luni rezultand 6 ani si 4 luni. Sporul nu este optional.

Totusi, pedepsele sunt mai mici pe noul cod.
Va multumesc pentru raspuns.
Exact la asta ma uitam si eu acum, conform actualului cod :

"când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporită până la maximul ei special, iar când acest maxim nu este îndestulător, se poate adăuga un spor de până la 5 ani"

deci sporul e optional, iar in noul cod nu mai exista "poate".
Pe noul Cod penal sporul în caz de concurs nu e opțional.
Acesta este obligatoriu și e fix determinat de lege, fiind 1/3 din suma pedepselor aplicate (celelalte în afară de cea mai grea la care se adaugă acel spor).

În acest fel se sancționează întradevăr concursul de infracțiuni, spre deosebire de actualul cod, când practic se execută pedeapsa cea mai grea chiar dacă avem mai multe infracțiuni.

Alte discuții în legătură

Contopire pedepse in noul cod penal IoanaBarbu45 IoanaBarbu45 Pe fond ,nepotul meu a fost condamnat in 2004 la 18 inchisoare pentru talharie(o situatie gresit interpretata de instanta,victima fiind concubina nepotului ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal bratualina90 bratualina90 Buna seara, as avea o intrebare, as dori sa stiu daca o persoana privata de libertate care are un spor de contopire de 2 ani, dupa intrarea in vigoare a noului ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal 2014 alinamihaipaula alinamihaipaula la intearea in vigoare a noului cod penal la 1 februari 2014 cad scorurile de contopire a pedepselor? (vezi toată discuția)