avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul Cod Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul Cod Penal

Buna seara, as avea o intrebare, as dori sa stiu daca o persoana privata de libertate care are un spor de contopire de 2 ani, dupa intrarea in vigoare a noului cod , ii va scadea acest spor de contopire?Va rog din suflet daca imi puteti raspunde! O seara placuta.
Ne merge xecat in anumite conditii.
Trebuie vazuta hotararea instantei.
Vorbiti cu avocatul care l-ati avut ca el are actele.
Se va analiza in felul urmator, in prima faza se analizeaza fiecare din pedepsele stabilite pentru infractiunile concurente verificandu-se daca acestea nu depasesc limita maxima stabilita de legea noua, apoi daca este cazul se va proceda la reducerea pedepselor care depasesc noul maxim special in conformitate cu art.6 din NCP, apoi in faza a doua, se verifica daca pedeapsa rezultanta nu depaseste limita maxima la care se poate ajunge potrivit art.39 din NCP.
ART. 6
Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei
(1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.
............................................................
ART. 39
Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni
(1) În caz de concurs de infracţiuni, se stabileşte pedeapsa pentru fiecare infracţiune în parte şi se aplică pedeapsa, după cum urmează:
a) când s-au stabilit o pedeapsă cu detenţiune pe viaţă şi una sau mai multe pedepse cu închisoare ori cu amendă, se aplică pedeapsa detenţiunii pe viaţă;
b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;
...............................................................
daca are un asa spor inseamna ca are destule fapte pentru care a fost condamnat si in noul cod penal concursul de infractiuni este sanctionat mult mai aspru decat in vechiul cod.
Lumea inca nu intelege ca NCP are un regim sancţionator mai sever pentru concursul de infracţiuni şi recidivă, este curentul asta cu legea penala mai favorabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod de procedura penala catalinp11 catalinp11 as dori sa stiu care sunt cauzele de neaplicare a legii penale mai favorabile in cazul unui detinut condamnat pentru inselaciune si aderare la grup ... (vezi toată discuția)
Contopire pedepse in noul cod penal IoanaBarbu45 IoanaBarbu45 Pe fond ,nepotul meu a fost condamnat in 2004 la 18 inchisoare pentru talharie(o situatie gresit interpretata de instanta,victima fiind concubina nepotului ... (vezi toată discuția)
Pentru mai multe condamnari se poate sa fie eliberat dupa noul cod penal din februarie 2014?? alinamihaipaula alinamihaipaula Pentru mai multe condamnari una pt tentetiva de omor 12 ani si 6 luni, alta talharie 8 ani, omor din culpa 7 ani, ultraj 4 ani, violare de domiciliu 3 ani, si ... (vezi toată discuția)