as dori sa stiu care sunt cauzele de neaplicare a legii penale mai favorabile in cazul unui detinut condamnat pentru inselaciune si aderare la grup infractional organizat,pentru care a fost condamnat,prin contopirea pedepselor ambelor infractiuni,la pedeapsa de 7 ani inchisoare.detinutul este incarcerat din 2008,si a ispasit 5 ani 4 luni din pedeapsa,iar dupa intrarea in vigoare a ncpp comisia speciala i-a trimis dosarul la tribunal pt aplicarea legii mai favorabile,iar tribunalul a respins contestatia la executare trimisa de comisia din penitenciar ca nefondata,fara sa arate in hotarare motivarea pt care a respins cererea comisiei din penitenciar.din ce cauza a dispus tribunalul aceasta hotarare daca puteti sa imi explicati.multumes
Analiza se face in doua etape, intai se analizeaza fiecare dintre pedepsele stabilite pentru infractiunile concurente, verificandu-se daca nu depasesc limita maxima prevazuta de legea noua, daca este cazul se va reduce pedeapsa care depaseste noul maxim special, apoi in etapa a doua, se verifica daca pedeapsa rezultanta nu depaseste limita maxima la care se poate ajunge potrivit art.39(când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite).
Pentru un raspuns exact, trebuie studiata hotararea de condamnare.
depinde daca detinutul este recidivist, daca infractiunea de inselaciune a fost in forma continuata si mai multe aspecte. depinde pe ce considerente a trimis comisia sesizarea si pe ce s-a bazat instanta cand a respins sesizarea.
oricum in prima faza detinutul primeste doar extras de pe sentinta penala pentru a face contestatie iar ulterior v-a primi si motivarea.
Noul cod penal
bratualina90
Buna seara, as avea o intrebare, as dori sa stiu daca o persoana privata de libertate care are un spor de contopire de 2 ani, dupa intrarea in vigoare a noului ... (vezi toată discuția)