avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Noul cod de procedura penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Noul cod de procedura penala

as dori sa stiu care sunt cauzele de neaplicare a legii penale mai favorabile in cazul unui detinut condamnat pentru inselaciune si aderare la grup infractional organizat,pentru care a fost condamnat,prin contopirea pedepselor ambelor infractiuni,la pedeapsa de 7 ani inchisoare.detinutul este incarcerat din 2008,si a ispasit 5 ani 4 luni din pedeapsa,iar dupa intrarea in vigoare a ncpp comisia speciala i-a trimis dosarul la tribunal pt aplicarea legii mai favorabile,iar tribunalul a respins contestatia la executare trimisa de comisia din penitenciar ca nefondata,fara sa arate in hotarare motivarea pt care a respins cererea comisiei din penitenciar.din ce cauza a dispus tribunalul aceasta hotarare daca puteti sa imi explicati.multumes
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 20:43, 8 Februarie 2014
Analiza se face in doua etape, intai se analizeaza fiecare dintre pedepsele stabilite pentru infractiunile concurente, verificandu-se daca nu depasesc limita maxima prevazuta de legea noua, daca este cazul se va reduce pedeapsa care depaseste noul maxim special, apoi in etapa a doua, se verifica daca pedeapsa rezultanta nu depaseste limita maxima la care se poate ajunge potrivit art.39(când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite).
Pentru un raspuns exact, trebuie studiata hotararea de condamnare.
depinde daca detinutul este recidivist, daca infractiunea de inselaciune a fost in forma continuata si mai multe aspecte. depinde pe ce considerente a trimis comisia sesizarea si pe ce s-a bazat instanta cand a respins sesizarea.
oricum in prima faza detinutul primeste doar extras de pe sentinta penala pentru a face contestatie iar ulterior v-a primi si motivarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal bratualina90 bratualina90 Buna seara, as avea o intrebare, as dori sa stiu daca o persoana privata de libertate care are un spor de contopire de 2 ani, dupa intrarea in vigoare a noului ... (vezi toată discuția)
Pentru mai multe condamnari se poate sa fie eliberat dupa noul cod penal din februarie 2014?? alinamihaipaula alinamihaipaula Pentru mai multe condamnari una pt tentetiva de omor 12 ani si 6 luni, alta talharie 8 ani, omor din culpa 7 ani, ultraj 4 ani, violare de domiciliu 3 ani, si ... (vezi toată discuția)
Contopire pedepse in noul cod penal IoanaBarbu45 IoanaBarbu45 Pe fond ,nepotul meu a fost condamnat in 2004 la 18 inchisoare pentru talharie(o situatie gresit interpretata de instanta,victima fiind concubina nepotului ... (vezi toată discuția)