avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIONARE ANTICIPATA FEMEI
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIONARE ANTICIPATA FEMEI

Buna ziua! Ma poate lamuri cineva in legatura cu posibilitatea pensionarii anticipate a mamei mele, in conditiile in care este nascuta in septembrie 1957 si munceste ca confectionera din decembrie 1984.Mentionez ca anterior a lucrat 2 ani in grupa II de munca. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:29, 28 Decembrie 2012
1. Pentru o femeie nascuta in septembrie 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 10 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Daca lucreaza din decembrie 1984 inseamna ca la ora actuala are un stagiu de cotizare de 28 de ani.

3. Pentru cei 2 ani lucrati in grupa a doua de munca se adauga la stagiul de cotizare 6 luni.

4. Poate solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 60 de ani si 10 luni, in iulie 2018;
- pensie anticipata partiala, la 55 de ani si 10 luni, in iulie 2013, daca va avea un stagiu de cotizare de 30 de ani si 10 luni;
- pensie anticipata (fara diminuare), la 55 de ani si 10 luni, in iulie 2013, daca va avea un stagiu de cotizare de 39 de ani si 10 luni.

5. - Asadar in momentul in care va avea un stagiu de cotizare de 30 de ani si 10 luni poate solicita pensie anticipata partiala.
- Diminuarea pensiei este de 0,75% pentru fiecare luna de diminuare.
- Cand va implini varsta standard de pensionare trecerea de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta se face din oficiu si se elimina diminuarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata fara penalizare ittisottis ittisottis BUNA ZIUA, Am implinit 57 de ani in 06. februarie 2012. Lucrez in invatamant, am o vechime de 37 de ani . Ma pot pensiona anticipat ,cand am 38 de ani de ... (vezi toată discuția)
Cand poate iesi la pensie sora mea? tudosevictorel tudosevictorel Buna ziua. Sora mea este nascuta pe 20 .09.1957 si are o vechime in munca de 33ani. Cand poate iesi la pensie? Multumesc. (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie la limita de varsta? goby goby Sunt de sex feminin. nascuta in data de 18.09.1957 Am studii superioare la zi de 5 ani (1978-1983) In intervalul :13.09.1983-01.05.1998 , gr.II de munca 100% ... (vezi toată discuția)