avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorie de 1500$ neincasata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorie de 1500$ neincasata

Nu stiu daca ma adresez in topicul in care trebuie insa am nevoie de niste informatii.
In 1995 am imprumutat unei rude 1500$, s-au intcmit procese verbale de mana, continand seriile buletinelor, seriile bancnotelor, martor, semnaturi, si imprumutul in clar.
Pana in 2009 nu am mai primit banii inapoi.
Ma intereseaza daca pot intenta proces persoanei careia i-am imprumutat banii, cat m-ar costa procesul si daca as avea sanse sa obtin castig de cauza.
Mentionez ca stiu doar ultima adresa la care a locuit ruda in cauza, insa de aproximativ 8 ani nu mai stiu nimic despre ea.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 10:31, 6 Februarie 2009
Daca veti cere direct returnarea sumei imprumutate aveti toate sansele sa pierdeti daca au trecut mai mult de trei ani de la momentul stabilit pentru returnarea sumei. Termenul de prescriptie in dreptul roman este de 3 ani, ceea ce inseamna ca dupa 3 ani de la scadenta obligatia nu mai poate fi executata silit ci numai voluntar de catre debitor.

Ar fi mai util sa gasiti persoana respectiva si sa ii scrieti referitor la suma imprumutata, sa ii aduceti aminte ca v-o datoreaza si ca il/o rugati sa va spuna cand ar putea sa va dea banii. Daca va raspunde in scris ori ca ii da candva ori ca nu are de unde, etc, orice altceva decat ca nu va datoreaza nimic, atunci obtineti o recunoastere a datoriei, care face sa inceapa un nou termen de 3 ani. Atunci puteti cere si in instanta banii.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator
Dacă de la data stabilită în contract ca termen de restituire au trecut trei ani, acţiunea dumneavoastră în instanţă va fi paralizată prin invocarea, fie de către împrumutat, fie de către instanţă dacă nu o face împrumutatul, a prescripţiei extinctive.

Dacă nu aţi stabilit un termen pentru restituire, prescripţia curge de la data încheierii contractului, deci datoria s-a prescris în acest caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata lordionis lordionis Buna. In 2005 domnul X a pierdut un proces de anulare a TP cu hotarare irevocabila si cheltuieli de judecata de 1500 lei, pe care nu i-a platit nici azi. ... (vezi toată discuția)
Recuperare imprumut din 2001 Cosmin92a Cosmin92a In urma cu mai multiani,mai exact in anul 2001,tatal meu a imprumutat cu o suma de bani considerabila pe o ruda ,care locuieste in alta localitate(Arad) pe o ... (vezi toată discuția)
Recuperare banii imprumutati youngrebell youngrebell Buna ziua ! Acum 2 ani de zile am imprumutat un prieten cu 3450 euro si 8100 lei ca sa-si cumpere o masina si sa faca taximetrie si ne-am inteles ca sa-mi ... (vezi toată discuția)