Agrementul tehnic poate fi solicitat in caietul de sarcini sau reprezinta un criteriu de calificare si atunci trebuie solicitat in fisa de date a achizitiei?
Conform OUG 77 criteriile de calificare solicitate in cuprinsul documentatiei de atribuire dar care nu sunt prevazute in fisa de date a achizitiei si in anuntul de calificare reprezinta cerinte nescrise. Asta inseamna ca nu se vor aplica sau ce anume inseamna?
nu am cunostinta ca termenul de `agrement tehnic~ sa figureze printre cerintele de calificare. consider ca agrementul tehnic tine de propunerea tehnica si trebuie tratat ca atare.
da. in cazul in care o cerinta de calificare nu este mentionata in anuntul/invitatia de participare ci in caietul de sarcini aceasta se considera inexistenta si deci nu se poate analiza oferta prin prisma respectarii sau nerespectarii ei.
eu am oarece rezerve in conditiile in care niciunde in legislatie nu se face o minima mentiune ca agrementul pt un procedeu/produs/echipament ar fi un criteriu de calificare. art. 7 si 8 fac referire la persoane juridice (pentru care exista capitol special "capacitatea de exercitare a activitatii") si persoanal (pentru care de asemenea se prevede solicitarea de informatiii cu privire la calificarea acestuia pentru îndeplinirea contractului) care nu pot desfasura activitati fara asemenea autorizari. La cap. privind criteriile de calificare se vorbeste doar de informatii despre utilaje/echipamente, deci poti solicita doar ca ofertantul sa faca dovada ca are un anumit nr. de utilaje/echipmante, alte cerinte cu privire la acestea neexistand.
consider ca nu se poate extinde prin interpretare si pe aceasta cale crea noi criterii de calificare in conditiile in care acestea sunt expres si limitativ prevazute in oug 34.
Am constatat si eu oarece lacuna legislativa in aceasta privinta. Si totusi, daca aceste utilaje trebuie obligatoriu agrementate, mi se pare normal sa consider ca nu poate fi calificat daca nu sunt, intrucat nu va putea executa contractul in aceste conditii, situatie similara personalului.
Nu va pot contrazice, dar ANRMAP ne-a acceptat ca cerinta de calificare acest aspect la validare.