Imi poate cineva comunica articolul de lege care face incompatibila calitatea de cenzor al unei ONG cu cea a persoanei desemnate sa tina contabilitatea aceleiasi ONG?
In OG nr.26/2000 nu este prevazut acest lucru, ci doar faptul ca in realizarea competentei sale cenzorul sau, dupa caz, comisia de cenzori:
a) verifica modul in care este administrat patrimoniul asociatiei;
b) intocmeste rapoarte si le prezinta adunarii generale;
c) poate participa la sedintele consiliului director, fara drept de vot;
d) indeplineste orice alte atributii prevazute in statut sau stabilite de adunarea generala.
Mai simplu spus,cenzorul (comisia de cenzori)verifica activitatea contabilului ONG-ului,intocmind,raportul (de obicei o data pe an).Astfel ca nu e valabil, in ochii justitiei si a organelor de control abilitate de stat,sa te verifici singur.
Buna ziua, vreau sa infiintez o Asociatie pentru persoane cu handicap si am citit ca daca Asociatia are mai putin de 15 membrii nu are nevoie de cenzor. E adevarat?Cenzorul trebuie sa fie neaparat contabil?Sau poate fi orice persoana din afara Asociatiei?
Asa este, daca numarul asociatilor este mai mare de 15, numirea unui cenzor este obligatorie. Acesta poate fi o persoana din afara asociatiei.
In cazul in care asociatia nu are obligatia numirii unui cenzor, fiecare dintre asociati care nu este membru al consiliului director poate exercita dreptul de control.
Art. 27.
(1) Controlul financiar intern al asociatiei este asigurat de un cenzor.
(2) Pentru asociatiile cu mai mult de 100 de membri inscrisi pana la data intrunirii ultimei adunari generale, controlul financiar intern se exercita de catre o comisie de cenzori.
(3) In realizarea competentei sale cenzorul sau, dupa caz, comisia de cenzori:
a) verifica modul in care este administrat patrimoniul asociatiei;
b) intocmeste rapoarte si le prezinta adunarii generale;
c) poate participa la sedintele consiliului director fara drept de vot;
d) indeplineste orice alte atributii prevazute in statut sau stabilite de adunarea generala.
(4) Comisia de cenzori este alcatuita dintr-un numar impar de membri, din care majoritatea este formata din asociati. Membrii consiliului director nu pot fi cenzori. Cel putin unul dintre cenzori trebuie sa fie contabil autorizat sau expert contabil, in conditiile legii
(5) Regulile generale de organizare si functionare ale comisiei de cenzori se aproba de adunarea generala. Comisia de cenzori isi poate elabora un regulament intern de functionare.
Din asta se intelege ca daca sunt mai putin de 100 de membrii, nu e nevoie de comise de cenzori. Rolul principal al comisiei de cenzori este acela de "control financiar intern" - asta in parerea mea inseamna ca persoana care face contabilitatea ONG-ului nu poate sa fie si membru al comisiei de cenzori - ar insemna ca se verifica singur.
Daca este necesara o comisie de cenzori (peste 100 de asociati) cel putin unul din membrii comisiei de cenzori trebuie neaparat sa fie "contabil autorizat sau expert contabil, in conditiile legii". Aceasta prevedere a fost introdusa prin ordonanta 37/2003, care modifica aliniatul (4) al articolului 27, exact prin introducerea unui contabil in comisia de cenzori.
Daca cumva am gresit pe undeva sper sa ma corecteze un jurist sau un avocat.
Numire cenzor
ContSters284525
Ce acte sunt necesare ptr, numirea unui cenzor? adica se face ca si la societati comerciale cu garantie, cazier, declaratii pe propie raspundere si specimen ... (vezi toată discuția)