avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... cenzor sau contabil al unei ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

cenzor sau contabil al unei ONG

Imi poate cineva comunica articolul de lege care face incompatibila calitatea de cenzor al unei ONG cu cea a persoanei desemnate sa tina contabilitatea aceleiasi ONG?

Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 22:10, 1 Iunie 2011
Bilantul il face si semneaza numai contabilul autorizat. Cenzorul face o analiza generala (sau detaliata pe anumite domenii fiscal-contabile daca ii este cerut de plenul adunarii generale sau de catre membri comitetului de conducere) si depune un raport scris care va insoti bilantul cand e aprobat in adunarea generala si cand e depus la finante. Daca s-a prevazut clar in statut ca va trebuie cenzor apoi faceti asa si nu neglijati vointa expresa a fondatorilor. Daca noua majoritate din adunarea generala considera ca se poate renunta la cenzor atunci modificati statutul si aliniati-l la prevederile legii: " Daca numarul asociatilor este mai mare de 15, numirea unui cenzor este obligatorie. Acesta poate fi o persoana din afara asociatiei".

buna seara!
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: asociatia sportiva la organizarea de meciuri la arbitru delegat de federatia de fotbal plateste pe baza de chitanta o anumita suma. Pe aceasta chitanta la explicatii i-mi scrie indemnizatie neta. Care sunt pentru mine implicatiile fiscale? Modific vector fiscal si ma trec cu impozit asimilate salariilor? Nu ma leg de vectorul fiscal ci doar atunci cand am aceste plati intocmesc declaratia 100 cu impozit de 16%. In declaratia 100 in ce linie incadrez acest impozit ve venit? In afara de 16% mai platesc si alte contributii? In art 78 din codul fiscal de care eu m-as lega nu scrie nimic de alte contributii sociale si sunt oarecum in ceata. Declaratia 205 e oportuna la aceste plati?
Va multumesc!
Asociatia sportiva are stabilita o indemnizatie bruta de arbitraj pentru jocuri. Asociatia care plateste indemnizatia de arbitraj are obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari de somaj precum si a impozitului pe venit de 16% potrivit prevederilor OUG 82/2010 care modifica legea 571 / 2003 privind Codul Fiscal, precum si articolul III din OUG 58/ 2010 pentru modificarea si completarea legii 571 / 2003 privind Codul Fiscal.
Cheltuielile cu cazarea si masa arbitrilor efectuate de asociatia sportiva sunt de asemenea supuse declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari de somaj precum si a impozitului pe venit de 16%.
Depuneti declaratia 010 pentru modificarea vectorului fiscal daca nu ati mai depus-o pana acum. Apoi trebuie lunar depusa la administratia fiscala sau trimisa prin email cu semnatura electronica declaratia 112 care inlocuieste din ianuarie 2011 declaratia 100 pentru contributii sociale si impozit pe venit.
Am si eu cateva intrebari. Cum arata acest raport facut de cenzor/comisie de cenzori? Este un formular standard? Ma puteti indruma in acest sens?

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
alexandru_d, utilizator
Dati o cautare pe net si gasiti cateva modele de raport al cenzorului. Asa e prea mult de scris in acest cadru. El incepe cu o prezentare a asociatiei , apoi prezentarea situatiilor financiare, a principiilor contabile aplicate, o analiza a bilantului patrimonial si a contului de profit si pierderi si se incheie cu concluzii si recomandari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sindicat ,audit crislor crislor la sindicate la depunerea bilantului contabil pe 2008 este nevoie de cenzorii, este nevoie si de audit ? Multumesc mult . (vezi toată discuția)
Raport cenzori la ong-uri? krisztina krisztina Buna ziua! Spuneti-mi va rog daca este obligatoriu ca raportul cenzorilor sa insoteasca sit.financiare anuale la ONG-uri pe 2008, si daca este necesar acest ... (vezi toată discuția)
Numire cenzor ContSters284525 ContSters284525 Ce acte sunt necesare ptr, numirea unui cenzor? adica se face ca si la societati comerciale cu garantie, cazier, declaratii pe propie raspundere si specimen ... (vezi toată discuția)