As dori sa stiu baza legala in care achizitorul imi poate solicita dupa analiza ofertei in care constata ca pretul este aparent mai mic in raport cu serviciul ce urmeaza a fi prestat, sa mi solicite sa i pun la dispozitie ofertele furnizorilor mei.
Cum pot sa sa-i refuz cererea? Este legal sa mi solicite ofertele? Atunci el poate achizitiona direct de la el serviciile solicitate.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34 / 2006 privind achizitiile publice
Daca initiatorul procedurii de achizitie publica este autoritate contractanta in sensul precizat de art. 8 din ordonanta amintita, atunci va putea achizitiona bunurile / serviciile de la un furnizor doar cu respectarea prevederilor respectivei ordonante.
Autoritatea contractanta are dreptul de a solicita clarificari cu privire la ofertele primite. Astfel:
"Art. 201. - (1) Pe parcursul aplicării procedurii de atribuire, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita clarificări şi, după caz, completări ale documentelor prezentate de ofertanţi/candidaţi pentru demonstrarea îndeplinirii cerinţelor stabilite prin criteriile de calificare şi selecţie sau pentru demonstrarea conformităţii ofertei cu cerinţele solicitate.
(2) Autoritatea contractantă nu are dreptul ca prin clarificările/completările solicitate să determine apariţia unui avantaj evident în favoarea unui ofertant/candidat.
Art. 202. - (1) În cazul unei oferte care are un preţ aparent neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita ofertantului, în scris şi înainte de a lua o decizie de respingere a acelei oferte, detalii şi precizări pe care le consideră semnificative cu privire la ofertă, precum şi de a verifica răspunsurile care justifică preţul respectiv.
(2) Autoritatea contractantă are obligaţia de a lua în considerare justificările primite de la ofertant, în condiţiile alin. (1), îndeosebi cele care se referă la:
a) fundamentarea economică a modului de formare a preţului, aferent metodelor de execuţie utilizate, procesului de producţie sau serviciilor prestate;
b) soluţiile tehnice adoptate şi/sau orice condiţii deosebit de favorabile de care beneficiază ofertantul pentru executarea lucrărilor, pentru furnizarea produselor sau prestarea serviciilor;
c) originalitatea ofertei din punct de vedere al îndeplinirii tuturor cerinţelor prevăzute în caietul de sarcini;
d) respectarea dispoziţiilor privind protecţia muncii şi condiţiile de lucru aplicabile pentru executarea lucrării, prestarea serviciului sau furnizarea produselor;
e) posibilitatea ca ofertantul să beneficieze de un ajutor de stat. "
Licitatie
incepator c.j
Buna ziua
Va rog frumos sa ma ajutati, firma pentru care lucrez a participat la o licitatie aut.contractanta a respins oferta noastra ca fiind inacceptabila ... (vezi toată discuția)