avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Inchidere intreprindere individuala
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Inchidere intreprindere individuala

Am deschis in ianuarie 2010 la sucursala Vatra Dornei a Registrului Comertului ce apartine de Suceava o intreprindere individuala neplatitoare de TVA, referitoare la intermedieri casute lemn si inchiriere casuta lemn la turisti. Domiciliul meu este in bucuresti si aceasta intreprindere o deschisesem pentru un strain care vroia sa faca afaceri in Romania, dar care imediat s-a razgandit pentru ca a plecat in Corsica si nu a mai facut afaceri aici, iar eu am ramas cu firma deschisa. Nu am facut nimic cu ea si as vrea sa o dau cuiva care chiar vrea sa faca afaceri cu casutele de lemn si cu inchirierea unei casute pentru turisti. Cum trebuie sa procedez ca sa predau intreprinderea unui om de afaceri roman sau strain care sa se ocupe de asa ceva. Eu am 55 de ani si sunt foarte bolnava, deci nu ma pot ocupa de afaceri. Astept raspuns pe email
suciu.adriana@gmail.com
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 00:05, 31 Decembrie 2012
I.I.nu poate fi cesionata altei persoane.

Art. 27 din OUG nr.44/2008 prevede :
(1) Întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale îşi încetează activitatea şi este radiat din registrul comerţului în următoarele cazuri:
....
b) prin voinţa acestuia;
c) în condiţiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Cererea de radiere, însoţită de copia certificată pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, după caz, se depune la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul unde îşi are sediul profesional, de către orice persoană interesată.

(3) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. a) moştenitorii pot continua întreprinderea, dacă îşi manifestă voinţa, printr-o declaraţie autentică, în termen de 6 luni de la data dezbaterii succesiunii. Când sunt mai mulţi moştenitori, aceştia îşi vor desemna un reprezentant, în vederea continuării activităţii economice ca întreprindere familială.

(4) Dispoziţiile art. 11-13 se aplică în mod corespunzător. Activitatea va putea fi continuată sub aceeaşi firmă, cu obligaţia de menţionare în cuprinsul acelei firme a calităţii de succesor.


In acest sens, veti face o cerere de radiere pe care o veti depune la ONRC.
Ideal ar fi sa o radiati, cheltuieli mici, fara batai de cap. Mentionez ca puteti si sa transmiteti fondul de comert catre o persoana interesata in conditiile art. 41 din legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, este adevarat o procedura foarte rar intalnita in practica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere ii MaraTeodora MaraTeodora Buna ziua, ce acte trebuiesc pentru a inchide un ii in cazul in care cel care a deschis acesta este decedat? Si care ar fi institutile la care trebuie anuntate? (vezi toată discuția)
Inchidere i.i. iubiritza iubiritza Buna ziua. Plec in U.K. si doresc sa imi inchid firma. Am o I.I. Care sunt pasii si costurile pentru a face asta? Multumesc. (vezi toată discuția)
Inchidere si radiere intreprindere individuala vasilelacramioara vasilelacramioara ce documente se intocmesc pentru a inchide si radia o Intreprindere Individuala (vezi toată discuția)