avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ma incadrez la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ma incadrez la somaj?

buna ziua! lucrez de 3 ani si 4 luni la un service auto unde numai eu sunt muncitor , as vrea sa renunt la acest loc de munca (sa demisionez) ,pt a mi gasi un loc de munca cu colegi nu sa fiu singur :( ! am sanse pana imi gasesc de munca sa beneiciez de somaj ? lund in considerare ca mi am dat demisia? ce acte trebuie daca merge si cum sa fac?:sorry:
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:36, 4 Ianuarie 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze contractul individual de munca din motive neimputabile dvs.

2. Demisia este un motiv imputabil salariatului si nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
si daca imi incheie el contractul de munca? fara a imi prezenta eu demisia?pot benefici de somaj? sau imi poate scrie in acea decizie ceva cum ca nu as putea beneficia?
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Asadar, acestea sunt articolele din Codul Muncii care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Demisia (art.81 C.mun), incetarea c.i.m. cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.) , desfacerea disciplinara a c.i.m. (art.61 lit.a C.mun.) sunt modalitati de incetare a c.i.m. care nu va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj... insa mai exista si alte temeiuri de drept care nu va dau aceasta posibilitate ...
Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj ar trebui sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului ocupat de dvs.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie ionelutza_27 ionelutza_27 Buna ziua, Vreau sa imi dau demisia din caza ca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Nu am primit ... (vezi toată discuția)
Demisie Stefan Adriana Stefan Adriana daca am fost obligat sa mi dau demisia mai pot cere sa intru in somaj (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca gheorghe28 gheorghe28 Buna ziua. Imi puteti spune va rog cum poate inceta un contract individual de munca, fara ca angajatul sa nu piarda dreptul la somaj. Va multumesc! (vezi toată discuția)