avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale raspunderea in societati comerciale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

raspunderea in societati comerciale

In ce mod raspund asociatii in cadrul unei societati comerciale ? Exista o limita sau raspunzi orice paguba ar fi ?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 10:36, 4 Ianuarie 2013
Raspunderea in cadrul unei societati comerciale e un subiect destul de vast iar intrebarea dvs. este destul de generala. Cert este ca raspunderea asociatilor difera in raport de tipul de societate din care fac parte. Chestiunea este regleemntata generic in art.3 din Legea nr.31 astfel>

(2)Asociaţii în societatea în nume colectiv şi asociaţii comanditaţi în societatea în comandită simplă sau în comandită pe acţiuni răspund nelimitat şi solidar pentru obligaţiile sociale. Creditorii societăţii se vor îndrepta mai întâi împotriva acesteia pentru obligaţiile ei şi, numai dacă societatea nu le plăteşte în termen de cel mult 15 zile de la data punerii în întârziere, se vor putea îndrepta împotriva acestor asociaţi.
(3)Acţionarii, asociaţii comanditari, precum şi asociaţii în societatea cu răspundere limitată răspund numai până la concurenţa capitalului social subscris.


Raspunderea asociatilor are insa o serie de corelatii si cu legea insolventei si cu alte institutii juridice pe care nu are rost sa le explicam. Poate ar fi mai util sa ne explicati despre ce este vorba in concret.
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2013
Alin Paidiu, Avocat
faneduru74 a scris:

In ce mod raspund asociatii in cadrul unei societati comerciale ? Exista o limita sau raspunzi orice paguba ar fi ?


Depinde ce fel de Societate comerciala este.
SRL, SA, etc?
De asemenea, mai conteaza si daca asociatii sunt si administratori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana fizica-executare silita pentru datoriile firmei simona_gabriela85 simona_gabriela85 In cazul in care unei persoane fizice ii sunt invocate datori de catre terte persoane, finante etc. poate fi executat silit si pentru bunurile apartinand ... (vezi toată discuția)
Ce este mai avantajos srl sau snc ? cgandreea cgandreea Vreau sa imi deschid o firma si vreau sa stiu ce este mai avantajos pentru mine. Multumesc (vezi toată discuția)
Srl sau snc pentru o firma intermediatoare? ibanica ibanica Buna ziua! Sunt cetatean roman si as dori sa infiintez, in parteneriat cu un cetatean strain, o firma in Romania care sa aiba ca obiect de activitate ... (vezi toată discuția)