avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... actele necesare pentru casatoria in romania a unui ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

actele necesare pentru casatoria in romania a unui roman cu un cetatean strain

buna seara ,ma numesc Marius si sunt din Galati,urmeaza sa ma casatoresc aici in Galati cu o persoana din Olanda cu cetatenie Olandeza. Va rog sa ma lamuriti de ce acte avem nevoie pentru cununia civila si dupa aceea daca cetateanul Olandez isi poate pastra cetatenia sau dobandeste si cetatenia romana. Nu inteleg daca vom putea dobandi imediat certificatul de casatorie si ce act nou in plus va dobandi cetateanul Olandez????/
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Ianuarie 2013
marduc, utilizator
Cel mai recent răspuns: AnnaTudor034 , utilizator 13:19, 17 Mai 2018

Inainte de a raspunde trebuie sa va spun ca aceste informatii este bine sa mergeti sa le luati si de la Starea Civila unde urmeaza sa va casatoriti.

Pentru dvs. e simplu, aveti nevoie de:
- cartea de identitate, original + copie
- certificatul de nastere, original + copie
- certificat medical prenuptial
(in cazul in care sunteti la prima casatorie, altfel mai trebuie sa prezentati sentinta de divort definitiva si irevocabila etc.)

Pentru viitoarea sotie:
- certificat medical prenupţial eliberat de un medic din România, cu mentiunea Se poate casatori
- pasaportul sau actul de identitate olandez (original + copie)
- certificatul de nastere, original + copie, apostilat cu Apostila Convenţiei de la Haga, tradus si legalizat la un birou notarial din Romania
- o dovada eliberata / autentificata de consulatul Olandei in Romania din care sa rezulte ca indeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala si nu exista impedimente pentru incheierea casatoriei în Romania - tradusa si legalizata la notar
- un document care sa-i ateste domiciliul din strainatate
- o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar public roman, privind domiciliul complet din tara de provenienta, daca este cunoscatoare a limbii romane, starea civila înaintea casatoriei, indeplinirea conditiilor de fond cerute de legea sa nationala pentru incheierea unei casatorii în Romania.

Daca nu stie limba romana va trebui ca la incheierea casatoriei sa fie prezent un traducator autorizat.

Cetatenia nu se dobandeste automat in urma casatoriei si da, veti obtine certificatul imediat dupa oficierea casatoriei.

Nu va dobandi niciun act in plus in acel moment, daca veti dori sa locuiti in Romania vor trebui indeplinite niste formalitati pe care nu are rost sa le insiram acum.

Casatoria cu cetatean strain

Pentru dvs.
Actele de identitate sau pasapoartele( pentru cetatenii romani care domiciliaza in strainatate), original si copie, valabile la data depunerii actelor si la data incheierii casatoriei (cel putin unul dintre solicitanti sau aiba domiciliul sau resedinta in localitatea unde se oficiaza casatoria)
2. Certificate le de nastere in original si copie (nelegalizata);
3. Certificatele medicale prenuptiale (valabile 14 zile de la data emiterii si care trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana in cauza se poate casatori);
4. Casatoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile in care se cuprinde atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale.
5. Prezenta fizica a ambilor soti la depunerea actelor.

Pentru strain
- pasaport
- certificatul de nastere, original, copie si traducere legalizata
- actul care atesta ca a fost desfacuta casatoria anterioara sau a incetat, original, copie si traducere legalizata (daca este cazul)
- dovada de la autoritatiile locale, in cazul in care exista conventie intre Romania si statul respectiv
- daca aceasta conventie nu exista, dovada se va elibera de Ambasada statului respectiv (dovada va cuprinde, in mod obligatoriu faptul ca, in conformitate cu legea nationala sunt indeplinite conditiile de fond si ca se poate casatori in Romania)

Casatoria se va oficia la primaria unde aveti dvs. resedinta sau domiciliul.
Certificatul de casatorie se emite pe loc si este singurul act care il primeste cetateanul strain de la primarie.
Pentru alte acte, vize sau permise de sedere, mergeti la serviciul de relatii cu strainii.
In legatura cu cetatenia, acesta va pastra cetatenia originala, olandeza, iar pentru cetatenia romana aceasta este acordata numai daca convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei.
Multumesc foarte mult dar mia-ti raspuns cu o intrebare....Deci exista intre Romania si Olanda o conventie semnata la Haga ???????
Conventia este semnata de mai multe state, printre care Romania si Olanda. Asa, pentru dumneavoastra, puteti vedea lista tarilor semnatare aici:
[ link extern ]

Sa stiti ca putea fi mult mai complicat. Daca nu erau printre aceste tari trebuia sa faca supralegalizarea certificatului de nastere (nu intru in detalii, puteti cauta daca vreti sa vedeti).

Apostila este o stampila, nu e ceva complicat - o pun autoritatile din Olanda, sa intrebe dansa acolo.
Am gasit acest birou de traduceri [ link extern ] .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie intre roman si indian b_gabriela b_gabriela Buna, Prietenul meu e indian si vine in Romania cu viza de turist. Exista o modalitate inafara de casatorie sa si prelungeasca vizita? Ce demersuri ar ... (vezi toată discuția)
De 4 ani incerc sa ma casatoresc cu un cetatean indian dar nu reusesc danatajj danatajj De 4 ani incerc sa ma casatoresc dar situatia a fost foarte complicata si nu am reusit.prietenul meu este din india..de curand a obtinut acte in italia ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu un cetatean indian andreeas_deea2000 andreeas_deea2000 Buna!!am si eu o intrebare......de ce acte are nevoie iubitul meu Indian, ca sa putem face casatoria in Romania?am facut actele necesare pentru invitatie dar ... (vezi toată discuția)