avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daune interese si moratorii pentru neplata salariilor ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daune interese si moratorii pentru neplata salariilor la timp

pot da in judecata angajatorul care a intarziat nejustificat reintegrarea (cu o hotarare irevocabila) si plata salariilor de peste 1 an de zile de cand am depus cererile de reintegrare si de plata a salariilor si sa cer daune interese si moratorii pentru rea vointa? mentionez ca inca nu s-a prescris dreptul de a executa silit hotararea.:(
Cel mai recent răspuns: user89 , utilizator 17:11, 15 August 2013
Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul, potrivit art.253 alin.1 C.mun.

Art.166 (4) C.mun.: Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Ca reparatie pentru prejudiciul moral suferit de salariat, instanta de judecata va putea dispune plata de daune interese, evaluate în conformitate cu probatoriul administrat. Plata cu întarziere a salariului confera salariatului dreptul la despagubiri compensatorii.
dar nu sunt aplicabile si prevederile art. 1535 cod civil? acolo scrie ca creditorul nu mai trebuie sa dovedeasca prejudiciul cauzat iar cuantumul daunelor moratorii se convenesc de parti sau de lege. In cazul meu daca angajatorul a intarziat plata salariilor cat pot cere daune moratorii?
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
codulmuncii, utilizator
Este vorba despre un litigiu de munca ... prevederile Codului Muncii se completeaza, in acest caz, cu cele ale Codului Civil.

Dvs puteti solicita cat doriti, insa isntanta va aprecia pana la urma care va fi suma finala ppe care o veti obtine ...
Dar nu pot ajunge la o intelegere/mediere cu angajatorul? fara sa mai ajungem in instanta?
Se poate face si asa ceva ... insa trebuie sa vrea si angajatorul ...

Alte discuții în legătură

Actualizare drepturi castigate in instanta Rentzu Rentzu Buna seara. Intr-un proces cu fostul angajator, am castigat plata salariilor incepand cu 01.06.2011 pana la data reintegrarii efective pe post ( am obtinut in ... (vezi toată discuția)
Reintegrare după hotarare judecatoreasca CML_KMY CML_KMY Am fost concediata pe motiv ca societatea a facut reorganizare si postul mi-a fost desfiintat. Am demonstrat in instanta ca reorganizarea nu a fost reala, am ... (vezi toată discuția)
Nerespectare hotarare definitiva. am hotarare definitiva ( 27.10.2023 ... Vasiledumitru58 Vasiledumitru58 nerespectare hotarare definitiva. Am hotarare definitiva ( 27.10.2023 )a CA Brasov pentru reintegrare in munca si plata salariilor si tuturor drepturilor ... (vezi toată discuția)