avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Este posibil ca cele 2 cauze (divort+partaj) sa se judece in acelasi timp ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 8 Februarie 2009
da.
depinde cum s-a formulat cererea de divort...cu sau fara partaj...
daca instanta apreciaza ca se intarzie..le poate disjunge.(mai ales daca aveti si incredintare).
ca intrebare generala, raspuns general: da, partajul apare ca cerere accesorie la divort si se va judeca de aceeasi instanta , in acelasi dosar sau...disjuns(separat-alt dosar) dar de aceeasi instanta daca a fost investita cu o astfel de cerere.

av. Ileana Schwarz
Multumesc mult. Mai dau detalii. S-a facut cererea pentru actiune de divort ( ambii soti sunt de comun acord). Dupa cateva zile s-a anexat la dosar o completare in care se solicita si partajul ( si pentru acesta sotii au gasit o solutie de comun acord). In aceasta situatie se pot judeca ambele cauze in acelasi dosar? Multumesc.
Daca sotii au cazut de acord si cu partajul, pot sa incheioe o tranzactie si sa o depuna la dosarul cauzei. In acest sens judecatorul va pronunta hotararea si cu privire la partaj, in baza tranzactiei incheiate intre soti.
Multumesc.
Nu stiu ce inseamna aceasta tranzactie. Cine o face ( reclamantul ?), ce trebuie sa contina si daca trebuie legalizata (la notar?) Din nou multumesc mult ! Sunt multumita de limpezimea si promptitudinea raspunsurilor
Potrivit art.1704 C.civ., „tranzacţia este un contract prin care părţile termină un proces sau preîntâmpină un proces ce poate să se nască".
În doctrină, tranzacţia este definită ca fiind „un contract prin care părţile termină un proces început sau preîntâmpină un proces ce se poate naşte prin concesii reciproce, constând în renunţări reciproce la pretenţii sau în prestaţii noi săvârşite ori promise de către o parte în schimbul renunţării de către cealaltă parte la dreptul care este litigios ori îndoielnic. Cu alte cuvinte, tranzacţia este acordul intervenit între părţi, care este exprimat, realizat în faţa instanţei de judecată, care, fără a interveni, constată existenţa sa, deci este un contract judiciar.

Tranzactia trebuie sa cuprinda modul in care sunt impartite bunurile comune dobandite in timpul casatoriei. Atunci când părţile prezintă în instanţă un înscris semnat de ele din care rezultă că s-au înţeles să pună capăt procesului, judecătorul va lua act de învoiala respectivă, dar numai după ce va face verificările necesare pentru a se evita eludarea legii sau prejudicierea terţelor persoane.

Alte discuții în legătură

Partaj florinmantescu florinmantescu Buna ziua, Sa presupunem urmatoarea situatie: sotul si sotia au in proprietate un apartament si un teren la tara pe care sotul a inceput sa construiasca o ... (vezi toată discuția)
Contractul de tranzactie utc utc am calitatea de creditor si merg la o conciliere, avocatii debitoarei a propus incheierea unui contract de tranzactie. eu stiu ca acest tip de contract se ... (vezi toată discuția)
Mostenire - impartire viorel77 viorel77 Fiindca nu ne-am impacat la notariat, am ajuns in instanta. Eu sunt reclamantul. In final, parata va depune cerere in instanta ca este de acord cu impartirea ... (vezi toată discuția)