florinmantescu a scris:
Multumesc mult pentru raspuns.
As mai vrea sa lamuresc urmatoarele aspecte:
1. Ce inseamna mai exact 'tranzactie' ? Si daca sotia nu este totusi de acord cu tranzactia, ce se poate intampla ?
2. Daca cuplul ar avea doar un apartament si acesta i-ar fi acordat sotiei pentru ca este in interesul minorului, banuiesc ca si sotului ii revine cam 1/2 din valoarea apartamentului, suma pe care va trebui sa i-o plateasca sotia. Ori daca aceasta nu ar avea din ce sa i-o plateasca, ar trebui sa vanda apartamentul. Prin urmare s-ar ajunge la vanzarea bunului si s-ar incalca interesul minorului. Ma insel ?
Multumesc,
Cu stima,
Florin Mantescu
1. Din punct de vedere etimologic cuvântul „tranzacţie" provine din termenul latinesc transigo - igere - egi - actum, care înseamnă a termina, a pune capăt.
In vorbirea curentă, noţiunea de „tranzacţie" este folosită deseori în sensul de „înţelegere", „convenţie", mai ales în materie comercială.
Potrivit art.1704 C.civ., „tranzacţia este un contract prin care părţile termină un proces sau preîntâmpină un proces ce poate să se nască".
Definiţia oferită de legea civilă consider că nu este completă deoarece nici măcar nu menţionează modul sau mijlocul prin care părţile îşi realizează scopul lor, şi anume concesiile care intervin şi de o parte, şi de alta. în lipsa acestui element nu se poate vorbi de o tranzacţie, ci, după caz, de ratificare sau confirmare unilaterală, de achiesare sau renunţare.
În doctrină, tranzacţia este definită ca fiind „un contract prin care părţile termină un proces început sau preîntâmpină un proces ce se poate naşte prin concesii reciproce, constând în renunţări reciproce la pretenţii sau în prestaţii noi săvârşite ori promise de către o parte în schimbul renunţării de către cealaltă parte la dreptul care este litigios ori îndoielnic.
Cu alte cuvinte, tranzacţia este acordul intervenit între părţi, care este exprimat, realizat în faţa instanţei de judecată, care, fără a interveni, constată existenţa sa, deci este un contract judiciar.
In cazul in care sotia nu este de acord cu tranzactia, nu o va semna si se va trece la solutionarea partajului de catre instanta de judecata.
In cazul in care unuia dintre parinte ii este atribuit un imobil bun comun, celalalt parinte este indreptatit sa primeasca o sulta. In cazul neplatii sultei de bunavoie, atunci se poate pune in executare hotararea judecatoreasca de catre sotul creditor.