avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... posibilitate de despagubire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

posibilitate de despagubire

Doi soti, de comun acord cu divortul, doresc o solutie pentru partaj (impreuna poseda un apartament cu 3 camere - obtinut in timpul casatoriei - iar sotul mai este proprietarul unic al unui apartament cu 2 camere, mostenit in urma decesului parintilor lui). Daca sotia renunta la partea ce i se cuvine din apartamentul proprietate comuna, sotul o poate despagubi cu proprietatea lui, apartamentul cu 2 camere? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 21:34, 8 Februarie 2009
Da. În locul sultei fostul soţ transmite dreptul de proprietate asupra apartamentului de 2 camere. E o dare în plată. Sau, dacă vreţi, un schimb. Cota parte a soţiei contra apartamentului proprietatea soţului.

Liviu S.Bordaş
Se poate face o tranzactie in acest fel si se depune la dosarul cauzei. Judecatorul va tine cont de invoiala partilor si va pronunta hotararea unde se va specifica acesta invoiala a partilor.
In cazul unei situatii financiare precare, care ar fi solutionarea legala a schimbului sau tranzactiei? Multumesc.
Un partaj în instanţă. Numai că nu am certitudinea că prin hotărîrea instanţei se va dispune trecerea apartamentului de două camere în proprietatea soţiei, acest apartament nefăcînd parte din masa de partajat. Cred mai degrabă că instanţa va lua act de voinţa soţilor, anume de a da în plată acel apartamnet soţiei în schimbul sultei, urmînd ca transferul efectiv să se facă tot prin act notarial.

Poate că alţi consultanţi vor veni cu soluţii concrete.
Multumesc !
Sa presupunem ca exista sansele unui partaj in instanta. Ce acte, referitoare la cele 2 apartamente, sunt necesare a fi puse la dosar. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Tranzactie partaj CatanaNelu CatanaNelu Sunt in proces de partaj(apartament). Dosarul este in recurs la Curtea de Apel. Se poate face un act notarial inainte de primul termen, care sa fie luat in ... (vezi toată discuția)
Cadastru - apartament cu proprietari divortati si partaj facut acum 26 ani fabridiana fabridiana am urmatoarea problema:parintii mei au divortat in 1984.prin instanta ,la cererea mamei mele,s-a facut partajarea apartamentului proprietate personala ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se obtine actul de proprietate ? ContSters334096 ContSters334096 Dupa terminarea procesului de iesire din indiviziune , adica dupa hotarirea definitiva , daca sunt de achitat sulte , se poate obtine actul de proprietate ? ... (vezi toată discuția)