avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu impartirea caldurii pe apartamente din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu impartirea caldurii pe apartamente din cauza unei doamne administratoare care nu respecta legea

In blocul in care locuiesc eu mai bine de jumatate din apartamente au schimbate caloriferele. Eu nu am reusit sa imi schimb caloriferele iar blocul nu are repartitoare , suntem inca bransati la CET care este furnizorul nostru de energie termica. Am cautat pe internet si am observat ca in H.G. 400/2003 scrie destul de clar ca, daca ai schimbat caloriferul din apartament , se calculeaza caldura individual si nu se mai imparte pe apartamente. Am fost si am vorbit cu doamna administratoare, am listat legea de pe net si am dus hartiile la dansa sa le citeasca,iar ea a spus catre mine si citez "daca nu iti convine , schimbati si tu caloriferele si mai tineti gura. Dute unde vrei tu si vorbeste ca eu nu am cum sa impart caldura la fiecare in functie de cat consuma". Intrebarea mea este .. Ce anume pot face mai departe ca aceasta doamna care are gura foarte mare si ne ia pe toti locatarii la impins vagoane, sa respecte si ea legea care este in vigoare si sa nu o interpreteze? Tatal meu este Presedintele de la bloc, si el a fost la ea si ia spus sa mearga impreuna cu el sa verifice caloriferele la fiecare in apartamente , iar raspunsul ei a fost sa mai taca si el din gura ca habar nu are ce vorbeste. Ajutatima sa rezolv aceasca problema. Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:37, 8 Ianuarie 2013
Asociatiile de proprietari functioneaza dupa legea 230/2007 si HG. 1588/2007 (HG 400/2003 nu mai este valabila in cazul AP).

Daca scara nu este contorizata cu repartitoare si in lipsa unei inventarieri a sistemului de incalzire, singurul mod de repartizare a caldurii este in functie de cota-parte indiviza, adica in functie de suprafata apartamentului.

Administratora dv. "cu gura mare" are dreptate. Ea nu are nicio baza legala sa faca alt calcul al caldurii.

Ce puteti dv. sa faceti in acest caz este sa propuneti presedintelui asociatiei sa discute in sedintele comitetului executiv fie contorizarea apartamentelor cu repartitoare, fie inventarierea sistemului de incalzire prin care se stabileste SET-ul instalatiei comune si SET-ul fiecarui apartament.
In urma acestei inventarieri poate rezulta o proportie care poate fi aplicata in calculul caldurii.
Inventarierea se face cu o firma specializata.
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
elga50, moderator
1-Care este motivul pentru care invocati prevederile HG nr 400/2003 in conditiile in care actualmente,pentru asociatiile de proprietari opereaza L nr 230/2007 si normele acesteia de aplicare HG nr 1588/2007
2-Avand in vedere ca administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari,pentru solutionarea diferitelor probleme,de regula se impune sesizarea oficiala areprezentantului legal al asociatiei de proprietari in persoana presedintelui de asociatie
3-Daca nici presedintele de asociatie nu are autoritatea,competenta si nu reuseste solutionarea problemei,aveti dreptul sa sesizati oficial serviciul de specialitate din primarie
Asta ii din HG 1588/2007
ART.52
(4) Daca proprietarul unui apartament sau al unui spatiu cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta modifica suprafata echivalenta termic de incalzire din apantamentul sau din spatiul pe care iI detine, cota-parte de participare Ia cheltuielile pentru incalzire se va recalcula prin aplicarea unui coeficient de modificare a suprafetei utile luate in calcul, fara a modifica cota indiviza a apartamentului. Coeficientul se calculeaza conform normelor tehnice elaborate de Autonitatea NationaIa de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, pe baza unui studiu de specialitate.

Doamna administratoare NU vrea sa aplice legea.. Aproape TOTI locatari au schimbat caloriferele din apartamente si au pus calorifere din aluminiu care consuma de 4 ori mai mult de cat caloriferele mele din tabla.
Domnul Presedinte a fost la doamna administratoare si ia spus ca trebuie recalculata caldura pe apartamente in functie de calorifer,iar ea a spus ca ea nu face asa ceva. Eu am platit caldura pe luna noiembrie 300 ron la fel cu toti locatarii care au calorifere din aluminiu si care au fost jos in subsol si au pus robinetul de la presiunea de la calorifere la jumatate pentru ca le este prea cald. Eu stau la ultimul etaj si caloriferul meu se incalzeste doar un sfert pe cand la ei este fierbinte. Am aerisit caloriferele , le-am spalat si tot degeaba. Cand sa pus problema chemarii unei firme sa recalculeze SET-ul pe apartamente a sarit [EDIT[] in sus, ca sa imi schimb si eu caloriferele si sa mai tac din gura. Asta a fost raspunsul Administratoarei.
Ultima modificare: Marți, 8 Ianuarie 2013
elga50, moderator
Nu administratora hotaraste ce e de facut in acea asociatie, ci comitetul executiv si presedintele asociatiei.
Deci restabiliti ierarhiile in asociatie si apoi faceti ce e de facut pentru ca acest calcul al caldurii sa fie echitabil, macar prin inventarierea sistemului de incalzire, daca nu prin contorizarea apartamentelor.

Decat sa stranga robinetul din subsol, fiecare ar putea sa-si stranga robinetele caloriferelor din fiecare apartament, lasand vecinilor posibilitatea sa-si decida singuri temperatura din casa, dar si plata caldurii.

Interventie moderator

Acesta este un forum in care se foloseste un limbaj civilizat. Am rugamintea sa nu mai folositi expresii licentioase, altfel ma voi vedea silita sa va sterg intreg mesajul. Deocamdata v-am modificat mesajul. Data viitoare il voi sterge cu totul.
Aici se discuta problema, nu persoana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul caldura radianta ContSters122354 ContSters122354 cum se poate calcula caldura radianta in functie de nr de elementi de calorifer dintr-un apartament ? trebuie cartea tehnica a blocului daca da de unde se ... (vezi toată discuția)
Debransare de la caldura MARIABARBU MARIABARBU Locuiesc intr-un imobil de 4 etaje, cu centrala proprie. Doi locatari vor sa renunte la incalzirea apartamentelor, unul integral si un altul partial, dar prin ... (vezi toată discuția)
Renunt la repartitoare goby goby Suntem 52 de apartamente si toate au repartitoare.Firma cu care avem contract de cativa ani buni ne obliga sa schimbam repartitoarele pentru ca li s-au uzat ... (vezi toată discuția)